DRŽAVNI MINISTAR

Staša Košarac razgovarao sa Nederom o realizaciji projekata u BiH

Na sastanku je istaknuta preporuka UNDP-a da je za BiH značajno usvajanje mape puta cirkularne ekonomije, te strategije o ublažavanju klimatskih promjena uz vidljivo učešće i podršku nadležnih entitetskih institucija

Staša Košarac održao sastanak sa predstavnicima UNDP-a. FENA

S. S.

8.3.2022

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu rezidentnu predstavnicu Razvojnog programa UN-a (UNDP) Stelijanu Nederu, sa kojom je razgovarao o planiranim aktivnostima i realizaciji projekata koje ova organizacija provodi u BiH.

Sagovornici su ukazali na važnost implementacije projekata u oblasti ekologije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, te prevencije i prilagođavanja na klimatske promjene, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je izrazio podršku nastavku aktivnosti i poručio da je UNDP jedan od važnih partnera u realizaciji projekata značajnih za sve građane RS-a i Federacije BiH.


Napomenuo je da je sektor ekologije u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, te da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kroz koordinirajuću ulogu, podržava rješenja koja su usaglasila nadležna ministarstva iz RS i FBiH.

On je naglasio da ovakav model funkcionisanja i usaglašavanja institucija na svim nivoima vlasti najbolji za efikasno provođenje politika i implementaciju projekata.

Na sastanku je istaknuta preporuka UNDP-a da je za BiH značajno usvajanje mape puta cirkularne ekonomije, te strategije o ublažavanju klimatskih promjena uz vidljivo učešće i podršku nadležnih entitetskih institucija.


Košarac i Nedera posebno su se fokusirali na implementaciju projekta ''EU4Agri'', u okviru kojeg je polovinom aprila planirana prezentacija javnog poziva za podršku ruralnom turizmu.

Istaknuta je podrška zajedničkim aktivnostima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnih ministarstava RS-a i FBiH kada je u pitanju Strateški plan ruralnog razvoja BiH 2022-2027 - okvirni dokument.

Košarac je informisao sagovornicu da je riječ o dokumentu koji predstavlja kompilaciju entitetskih strategija i strategije Brčko Distrikta.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Košarac je ponovio stav da rješenja treba da budu plod razgovora domaćih političkih aktera. On je naglasio da je za RS i njene političke predstavnike neprihvatljiv intervencionizam dijela međunarodne zajednice, kao i nametnute odluke bivših visokih predstavnika, koji su bili remetilački faktor u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.