SASTANAK

Razgovaralo se o ublažavanju negativnih efekata koronavirusa na privredu

Turizam je jedna od najugroženijih privrednih grana u novonastalim okolnostima

Staša Košarac. MVTEO BiH

Avaz.ba

4.5.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa stalnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom (Steliana Nedera) o mjerama za sanaciju negativnih efekata virusavirusa na privredu u BiH.    

Na videokonferenciji istaknuto je da UNDP radi na procjeni utjecaja koronavirusa na ekonomiju te da je odlučeno da definirani prioriteti, tekući projekti i budžeti budu prilagođeni pomoći privredi u BiH radi oporavka i boljeg poslovanja u budućnosti.

Delegacija UNDP-a informirala je ministra Košarca o aktuelnim projektima pomoći. Navedeno je da se u okviru projekta ''EU4Business'', koji finansira EU, a provode ga UNDP, Njemačka agencija za razvoj i Međunarodna organizacije rada, trenutno radi na prilagođavanju projektnih mjera podrške kako bi se podržala lokalna ekonomija i mali biznisi tokom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.


Staša Košarac. MVTEO BiH

Istaknuto je i da je nedavno pokrenut projekt ''EU4Agri'', kroz koji će se u naredne četiri godine pružiti finansijska podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju u iznosu od skoro 15 miliona eura.

Na sastanku je rečeno da UNDP planira prilagođavanje podrške tekućeg projekta ''Via Dinarica'' potrebama i zahtjevima za oporavak turizma od posljedica pandemije Covida-19. S tim u vezi, ministar Košarac apostrofirao je da je turizam jedna od najugroženijih privrednih grana u novonastalim okolnostima te da intenzivno razgovara sa međunarodnim finansijskim organizacijama kako bi se osigurala sredstva za oporavak ovog sektora.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o međunarodnoj finansijskoj podršci za mala i srednja preduzeća. Tema razgovora bio je i energetski sektor te je usaglašeno da je BiH na pragu ispunjenja evropske obaveze od 40 posto obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.