NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok: Evropa je suočena s ratom, sada je važno doći u Sarajevo, a izbori se moraju održati u oktobru

Podržavat ćemo one koji rade na stabilizaciji, a ne na destabilizaciji stanja u Bosni i Hercegovini, istakla je šefica njemačke diplomatije

Analena Berbok i Bisera Turković. Agencije

Piše: E. Ć.

10.3.2022

Šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) sinoć je stigla u Sarajevo u posjetu Bosni i Hercegovini. Ona se obratila na pres-konferenciji nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. 

- Nikada ne bih pomislila da ću na ovaj put krenuti u momentu kada su mir i stabilnost glavna pitanja evropska -rekla je Berbok i dodala:

- Njemačka će ovdje u vašoj zemlji i na zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti. Zbog toga samo uveli funkciju specijalnog izaslanika. Sretna sam što je taj izbor Manuel Saracin (Sarrazin).

Ona je dodala da je imenovanje Sarazzina samo početak onoga što Vlada Njemačke planira.

- Dolazim ovdje u momentu kada je Evropa suočena sa katastrofom rata. Svjesna sam da se ljudi u BiH ovdje prisjećaju 90-tih godina koji su gledali kako im ubijaju očeve, siluju majke i sestra. Baš zato što se sada dešava rat u Ukrajini važno je posjetiti Balkan, biti u Sarajevu. Moramo se boriti protiv onih u BiH koji ugrožavaju mir. Podržavamo one koji jačaju zemlju, a ne one koji destabiliziraju BiH - rekla je Berbok.

Ona je naglasila kako demokratski i fer izbori su bitni za svaku zemlju i da izborni integritet mora biti pojačan.

 - Važno je da se izbori održe u planiranom terminu u oktobru - poručila je Berbok.

- Zahvalna sam što je BiH uz nas i uz 141 zemlju UN-a po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu, poručila je na kraju njemačka šefica diplomatije.- Naši snovi zavise od mira, nećemo dozvoliti da se on ugrozi. Podržavat ćemo one koji rade na stabilizaciji, a ne na destabilizaciji stanja u Bosni i Hercegovini - rekla je Berbok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.