ŠEFICA BH. DIPLOMATIJE

Turković nakon sastanka s Berbok: Prijetnje u BiH izazvane secesionističkim aktivnostima NSRS-a nisu otklonjene

Ukoliko se dozvoli daljnja destabilizacija BiH, a blokiranje državnih institucija je upravo to, postoji bojazan da stabilnost i sigurnost Evrope neće biti ugrožena samo u Ukrajina, rekla je Turković

Analena Berbok i Bisera Turković. Facebook

E. Ć.

10.3.2022

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas sa šeficom njemačke diplomatije Analenom Berbok (Annalena Baerbock). Nakon tet-a-tet sastanka, Turković i Berbok su se obratili na pres-konferenciji.

Turković je na početku sastanka uputila poziv na hitan prekid vatre i nasilja u Ukrajini gdje stradavaju civili, razaraju se gradovi i gdje vidimo sve ono za što smo se iskreno nadali da je dio prošlosti.

- Glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i svi gradovi i građani BiH, najbolje znaju šta donosi agresija i rat. Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokratiju i evropske vrijednosti. Tako je danas tako će biti i sutra. Ukoliko se dozvoli daljnja destabilizacija BiH, a blokiranje državnih institucija je upravo to, postoji bojazan da stabilnost i sigurnost Evrope neće biti ugrožena samo u Ukrajina- istakla je Turković.

Naglasila je kako je neophodno zaustaviti sve retrogradne procese u Bosni i Hercegovini, kao i onemogućiti provedbu zaključaka NSRS.

- U tom pogledu, naglasili smo važnost i ulogu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Legitimne i legalne ovlasti koje OHR ima su previđene baš za ovakve situacije u kojima je direktno i opasno ugrožen ustavni poredak aktivnostima jednog entiteta, odnosno jedne dominantne partije - naglasila je turković.

- Smatramo da bi to bio snažan doprinos miru, stabilnosti BiH i cijele regije, bržem provođenju reformi i osnaživanju Evropske unije u cjelosti. Zapadni Balkan je slaba tačka Evropske unije i mjesto na kojem se mora pokazati snaga i vanjsko-politička uloga najprosperitetnijeg bloka država na svijetu. Pozdravljamo imenovanje Manuela Sarrazina za specijalnog predstavnika njemačke vlade za zapadni Balkan. Ohrabreni smo nedavnim izjavama kancelara Olafa Šolca (Scholz), koji je rekao da je pristupanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji se ozbiljno razmatra - zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.