ZABRINJAVAJUĆE

Alija Kožljak za "Avaz" o padu letjelice u Zagrebu: Sigurno ćemo vidjeti uzbunu u NATO štabu i državama članicama

Ovi sistemi koji se koriste za lansiranje ovakvih letjelica daju puno više podataka od samog naziva grada prije lansiranja, rekao je Kožljak o teoriji da je letjelica došla iz Rusije te da je pomiješan Yarun u Ukrajini i Jarun u Hrvatskoj

Alija Kožljak o padu letjelice u Zagrebu. Avaz / Luka Stanzl / PIXSELL

Piše: N. Aj.

11.3.2022

Cijeli zapadni svijet, posebno NATO, šokiran je činjenicom da je letjelica prešla 700 kilometara i pala nekontrolisano na glavni grad jedne članice NATO saveza.

To je svakako šokantna informacija. Ipak, ovo bih još razmatrao kao špekulaciju dok ove provjere koje su neophodne na najvišem niovu u koje će se sigurno uključiti i najrelevantini stučnjaci NATO saveza i vojni, ali i policijski, uključujući agencije, i utvrditi prvo o čemu se radi.

Kazao je to za portal "Avaza" profesor Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u.

Podizanje pripravnosti protuvazdušnih sistema

- Jedino kao pretpostavku sada možemo uzeti da je ta letjelica uistinu lansirana iz Ukrajine i da je završila u Zagrebu. Ako tu pretpostavku uzmemo onda svakako prvo što se nameće jeste ozbiljna zabrinutost u smislu da li je postojalo praćenje te letjelice tokom leta ili je došla neprimjećeno i nekontrolirano završila u Zagrebu.

Mislim da je gotovo nemoguće, čak izuzetno zabrinjavajuće ako je ona došla neprimjećeno, to će pokazati istrage. Ako je to slučaj, to će izazvati snažnu uzbunu u NATO savezu u smislu podizanja pripravnosti protuvazdušnih sistema i donošenja odluke u smislu procedura kako postupiti u narednom periodu - rekao je Kožljak.

Dodao je da postoji još opcija da je možda ta letjelica došla i od Ruske Federacije.

- Tek tada bi to bilo zabrinjavajuće. Ključno pitanje na koje čekamo odgovor da bismo uradili kvalitetnije komentare i analize, je li ova letjelica praćena tokom leta ili je došla neprimjećeno i nekontorilirano pala u Zagreba. Već od ovog momenta je uzbuna po pitanju stručnih kompetentnih timova i NATO-a, policije i saradnje s Ukrajinom prvo da se utvrdi o čemu se radi - istakao je Kožljak.


Za ozbiljne analize potrebna potvrda

O teoriji da je letjelica došla iz Rusije te da je pomiješan Yarun u Ukrajini i Jarun u Hrvatskoj odnosno Zagrebu, Kožljak je rekao da je teoretski i takva greška moguća, ali da joj on daje veoma mali procenat mogućnosti.

- Unose se koordinati i na karti se pokaže gdje je taj grad prije nego se ispali. Ovi sistemi koji se koriste za lansiranje ovakvih letjelica daju puno više podataka od samog naziva grada prije nego se izvrši lansiranje. Jedino da je ta posada kompletna toliko neobučena i nepismena da na karti koja je pred njima, da toliku grešku naprave da i države pomiješaju koje su pred njima, tek tada bi to bilo moguće.

Ne unosi se samo naziv grada kada se radi ovakvo lansiranje, tako da bih dao malu mogućnost tome. Ali ne bih isključio da je došla i sa ruske strane. Nama za ozbiljne analize nama će trebati potvrda odakle je letjelica došla i da li je ona praćena ili je neprimjećeno preletjela prostor najmanje dvije NATO članice. Sigurno ćemo vidjeti uzbunu u NATO štabu i NATO državama po pitanju ustanovljavanja i uvođenja procedura odnosno podizanja spremnosti protuvazdušne odbrane u narednom periodu na nešto slično - zaključio je Kožljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.