GDJE JE NAJJEFTINIJE

Samo u martu: Ministarstvo trgovine FBiH primilo 2.919 obavijesti o promjeni cijena goriva

Prosječna cijena nafte iznosi 2,76 KM za litar bezolovnog benzina 98, zatim 2,80 KM za benzin 95 i 3,04 KM po litri za dizel (10 ppm)

Piše: A. Čengić

14.3.2022

Cijena benzina 95 kreće se do 3,16 KM, a dizela do 3,61 KM po litri. E. Ćosić

Federalno ministarstvo trgovine je u martu zaprimilo čak 2.919 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Kako nam je rečeno iz ministarstva, prosječna maloprodajna cijena nafte na današnji dan iznosi 2,76 KM za litar bezolovnog benzina 98, zatim 2,80 KM za benzin 95 i 3,04 KM po litri za dizel (10 ppm).


Ograničene marže

Cijena premium bezolovnog benzina 95 se kreće od 2,56 do 3,16 KM po liri, a dizela (10 ppm) od 2,66 do 3,61 KM po litri.

- Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine.

Jednostavan pristup putem aplikacije

Također, napominju da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših. 

- Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba - navedeno je iz ministarstva.

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostaven pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.