SASTANAK DELEGACIJA

Institut za istraživanje genocida Kanada: Uputili javni protest EU zbog poziva Dodika u Brisel

Prijava je podnesena i za kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici, dodali su

IGK o Miloradu Dodiku. AGENCIJE / AVAZ

A. O.

15.3.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je Javni protest Evropskoj uniji zbog poziva Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da prisustvuje sastanku delegacije Predsjedništva i Doma naroda Bosne i Hercegovine s članovima Odbora evropskog parlamenta za vanjska pitanja u Briselu.

- IGK je podnio 13. 12. 2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Krivična prijava je podnesena, jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. 


Negiranje genocida

Prijava je podnesena i za kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici, negiranje internacionalnih sudova, negiranje međunarodne pravde. 

Negiranjem genocida u Srebrenici Milorad Dodik negira Rezoluciju evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i Povelju Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima.

Podsjećamo zaboravnu Evropsku uniju da poziva na sastanak čovjeka koji negira vlastitu državu, negira genocid u Srebrenici, čovjeka s proruskim stavovima, koji ne želi osuditi rusku agresiju na Ukrajinu, čovjeka s crne liste SAD. 


Putinovi principi

Pozivom na zvanični sastanak u Brisel, Evropska unija ohrabruje Dodika u antibosanskom djelovanju, u negiranju genocida u Srebrenici, ali i u proruskim stavovima.

Dolazak Dodika u Brisel je dolazak Putinovih principa u Evropsku uniju što može imati posljedice kako za zapadni Balkan, tako i za Evropu.

Evropska unija ne smije razgovarati s onima koji sudjeluju u destabilizaciji Bosne i Hercegovine, kazali su iz Instituta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.