SARAJEVO

Borelj posjetio bazu Butmir, dočekali ga ambasador Marfi, Satler, Podžić, Bevanda

Dočekao ga je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, a prisutni su i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, Bevanda, Podžić, Turković

Piše: S. Spahić

16.3.2022

Borelj u posjeti bazi Butmir u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) stigao je u Sarajevo.

Borelj je prvo posjetio bazu Butmir u Sarajevu. Dočekao ga je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), a prisutni su i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković...

Kako je navedeno u saopćenju glavni događaj dana bit će ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta tokom koje će general-major Anton Veseli izvršiti postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalnog bataljona, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Vesli je poželio svima dobrodošlicu.

- Prisustvo Borelja pokazuje prisustvo EU, što je važno za BiH. Vojnici predstavljaju vojnu podršku ne samo EU, nego i međunarodne zajednice. Moja odluka kao vojnika je da budemo pripremljeni na sve. Nadam se da je moja odluka bila mudra - kazao je Veseli. 

Dodao je da prisustvo Borelja mnogo znači vojnicima.

Satler i Borelj. S. Spahić

Borelj će se danas sastati i sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Prije sastanka s članovima Predsjedništva BiH Borelj će se susresti i sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a Draganom Čovićem i SDA-a Bakirom Izetbegovićem. Također, Borelj će se sastati i sa liderima opozicije.

Od 10.00 do 10.45 sati predviđena je ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta i mogućnost fotografisanja, a od 10:45 do 11:00 sati predviđene su izjave za medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.