ŠEFICA MISIJE OSCE-A

Ketlin Kavalek: Važno je imati inkluzivan proces diskusija vezano za reformu Izbornog zakona

Kao zemlja članica OSCE-a, BiH se obavezala na neodložnu provedbu svih preporuka OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR-a koje se tiču izbornog procesa, istakla je

Ketlin Kavalek. A. Ovčina

Piše: H. J. I. / A. O.

17.3.2022

U susret pregovorima međunarodnih zvaničnika i bh. političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH, Skupština građana predstavila je svoje preporuke za izmjene na kojima su radili u protekle dvije sedmice. 

Nakon predstavljanja preporuka u Parlamentu BiH, prisutnima se obratila i Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) šefica misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini. 



Inkluzivan proces

- Kao zemlja članica OSCE-a, BiH se obavezala na neodložnu provedbu svih preporuka OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR-a koje se tiču izbornog procesa. Naravno sa jedne strane provedba svih presuda predstavja predmete razgovora između političkih subjekata, ali jednako tako je važno i da građani sa svoje strane daju doprinos u svim ovim političkim razmatranjima.

Vrlo je važno imati jedan inkluzivan proces diskusija vezano za reformu Izbornog zakona, i zbog toga je misija OSCE-a u BiH sa svoje strane iznimno entuzijastično podržala organizaciju formata Skupštine građana.


Izborni proces

Upravo ovo učešće građana u ukupnim procesi što jeste povod današnjeg događaja i predstavljanja preporuka Skupštine građana, jedna je potvrda ne samo prava već i obaveze građana da daju svoj doprinost u unapređenju učinkovitosti izbornog procesa i konačnici sastavnica je jedne funkcionalne demokratije.

Stoga, ispred misije OSCE-a u BiH još jednom sa naše strane želim da se zahvalim svim učesnicima Skupštine građana koji su zaista naporno i vrijedno radili i proizveli jedan sjajan set preporuka koji smo danas imali priliku da čujemo, koji je danasy predstavljen delegatima Parlamentarne skupštine BiH direktno iz prve ruke od samih građana - zaključila je Kavalek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.