DELEGAT DOMA NARODA

Zlatko Miletić za "Avaz": Njima ni do čega nije stalo, osim da oni osobno dođu do para

Sve to govori u kakvoj se mi katastrofi nalazimo, društvenoj, ekonomskoj, socijalnoj i svakoj drugoj i ko vodi građane ove zemlje, ističe Miletić

Miletić: Gorčina traje i danas. Avaz

Piše: A. Bajramović

17.3.2022

Mislio sam da ću, kad prespavam, možda imati neko drukčije mišljenje, ali ta gorčina mi traje i danas – kaže za “Avaz” delegat u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić, komentirajući izostanak podrške za privremeno ukidanje akciza na gorivo, kojem smo jučer svjedočili na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Njima ni do čega nije stalo

- Ne samo kad je u pitanju odbijanje da glasamo o zakonu o akcizama, već i kad je u pitanju odbijanje da uopšte raspravljamo o zakonu o PDV-u. Sve to govori u kakvoj se mi katastrofi nalazimo, društvenoj, ekonomskoj, socijalnoj i svakoj drugoj i ko vodi građane ove zemlje – ističe Miletić.

Odbijen je i prijedlog da se na istoj sjednici raspravlja i o tri zakona, koja su uvjet EU integracija.

- To znači da njima nije stalo ni do EU, ni do bržeg pristupnog puta. Njima ni do čega nije stalo, osim da oni osobno dođu do para – zaključuje Zlatko Miletić.


U talu jedni s drugima

Krivica se traži na adresi SNSD-a, jer prijedlog da se ukidanje akciza razmatra po hitnom postupku nije imao entitetsku većinu, odnosno podršku poslanika ove stranke. Međutim, izostanak Bakira Izetbegovića sa sjednice ponovo je otvorio sumnje da vladajuće stranke unaprijed dogovaraju svoje poteze.

- Vrlo je kompleksno odgovoriti na to pitanje, ali sasvim je jasno da su oni u korelaciji jedni s drugima na raznim nivoima vlasti. Oni su, kako to kod nas ljudi kažu, u talu jedni s drugima i savršeno se uklapaju štiteći interese jednih, drugih ili trećih. I političke, i ekonomske, i svake druge. Dovoljno je doći na jednu sjednicu i kad vidite ko, kako i na koji način glasa, sve vam je jasno – kaže Miletić.

On očekuje da se prijedlozi zakona o akcizama i PDV-u, ali i drugi, nađu na dnevnom redu sjednice 24. marta, kada bi se trebalo raspravljati i o povećanju plaća državnih službenika i namještenika, čime bi se zaustavilo devastiranje institucija BiH. Na dnevnom redu trebala bi se naći i Deklaracija o osudi ruske agresije na Ukrajinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.