GODIŠNJICE

Mostarske logoraše i ove godine dočekali katanci na ulazu u zloglasni Heliodrom

Zahvaljujemo se policiji, a od rektora Sveučilišta, Zorana Tomića smo dobili zabranu, rekao Hajdarović

Danas pred Heliodromom. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

19.3.2022

Ni na ovu 28.godišnjicu raspuštanja logora tzv. „Herceg-Bosne“ mostarskim, ali i bivšim logorašima iz cijele Hercegovine nije bilo dozvoljeno položiti cvijeće u krugu bivšeg nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru.

Umjesto pred zgradom koja je u to vrijeme bila označena kao „centralni zatvor“ Heliodroma, tog zloglasnog logora,svojevrsnog sinonima  stradanja i patnje logoraša Mostara i Hercegovine, predstavnici i članovi udruženja logoraša Mostara i Stoca cvijeće su položili i Fatihu proučili pred kapijom i to u prisustvu policijskih snaga Policijske uprave Mostar.


Hajdarović: Treba biti pošten. M.Smajkić

- Želim se zahvaliti MUP-u HNK i PU Mostar na izuzetno profesionalno odrađenom poslu, koje smo, što nam je obaveza bila obavijestili, kao što smo to učinili i prema Sveučilištu, čiji kampus egzistira sada na ovom prostoru. Međutim, od rektora Sveučilišta, Zorana Tomića smo dobili zabranu-rekao je novinarima Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

Kako je naveo, rečeno im je  da oni nisu u mogućnosti  izaći im ususret zbog odvijanja naučno- nastavnog procesa, a i zbog građevinskih radova.

- A, zgrada  pred kojom smo tražili položiti cvijeće je devastirana. Čuo sam neki dan njegovu izjavu da treba biti pošten. Pa, kada tražite od nekoga to, onda vi trebate biti pošteni. Udruženje logoraša traži ljudsko i cvilizacijsko pravo da dođemo i položimo cvijeće i da odamo počast ljudima koji su poginuli i koji su prošli strahote u ovom logoru, ali i svim drugim - kazao je on.



Cvijeće i Fatiha pred kapijom. M.smajkić

Istaknuo je da je Heliodrom bio i jedan od glavnih razloga za presudu izrečenu haškoj šestorci za udruženi zločinački poduhvat, ali i logor kroz koji je prošlo preko 10.000 građana Mostara i šire i gdje su mnogi ostavili svoje kosti.

- Nama ne smeta  da bilo ko dolazi na mjesta stradanja, jer mi nismo političari, mi smo žrtve. Neka svako dođe na sva mjesta stradanja koja su presudili sudovi, to je civilizacijsko pravo, tekovina Evrope,  čiji put mnogi zagovaraju, ali samo deklarativno - dodao je Hajdarović.

On je kao 21-godišnji mladić doveden u Heliodrom, a ukupno je u logorima proveo 309 dana.



Danas pred Heliodromom. M.Smajkić

Amer Đulić, predsjednik stolačkog Udruženja logoraša je u logorima proveo 233 dana, a punoljetnost je stekao upravo u zloglasnom Heliodromu.

- Tu sam napunio 18 godina, zadnji sam izašao iz logora 22.marta 1993.godine. Ni danas ne znam zašto sam kao maloljetnik, iz školskih klupa,  doveden u logor. Malo je poznato da su ovdje stradala 54 čovjeka, a da je na stotinje bilo ranjenih. I, žalosno je da 28 godina nismo u mogućnosti ovdje kao ljudi, kao bivši logoraši položiti cvijeće i obići ovo mjesto naše patnje i stradanja, jer, mi ovdje ne dolazimo sa mržnjom - poručio je Đulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.