MIR NEMA ALTERNATIVU

Lukač i Vulin u Bijeljini na diskusiji o dešavanjima u svijetu

Pitanja koje je publika imala priliku postaviti učesnicima ticala su se refleksije rusko-ukrajinske krize na BiH i region

Vulin i Lukač u Bijeljini. SCREENSHOT: Federalna.ba

S. S. / Federalna

20.3.2022

Mir nema alternativu, a svi koji prizivaju ponovni rat na teritoriji BiH moraju i biće odmah biti sankcionisani - poruke su sa panel-diskusije "rekonstrukcija" održane u Bijeljini čija su tema bila aktuelna geostrateška dešavanja u svijetu i refleksija na region.

- Naši prioriteti u BiH su sigurnost i mir. Svi mi koji ovdje živimo ne smijemo nikad više da dozvolimo da na ovom prostoru doživimo neki novi rat, svi oni koji svojim izjavama, ponašanjem ili radnjama mogu da ugroze sigurnost, moraju odmah biti sankcionisani. Što se tiče policije RS-a, mi ćemo spriječiti bilo koga, iz bilo kog naroda, da na bilo koji način doprinese nestabilnosti - kazao je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.


Političke turbulencije

Kroz jasne poruke o sigurnosti i miru kao prioritetu u BiH pozvani su svi građani ove zemlje da spriječe ili prijave bilo koje lice koje radi na proizvođenju novih sukoba. Treba se nadati, ističu, da će rusko-ukrajinska kriza biti okončana, prije nego što se - u vidu ekonomske krize - reflektuje na cijeli svijet.

- Ekonomska kriza se ne dešava samo nama, nego cijelom svijetu, niko ne može da izračuna šta je sljedeće što će se desiti. Ukoliko ovaj sukob bude dugo trajao, ukoliko se nastavi sa politikom sankcija, ne bude popuštanja, imaćete svjetsku ekonomsku krizu, a u ekonomskim krizama imate nezadovoljno stanovništvo koje, kada izađe na izbore ili ne izađe, sklono je da prihvata radikalna rješenja. I onda ćemo imati situaciju da će se svuda po svijetu dešavati političke turbulencije koje su nepredvidive - ističe ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.


Viškovi ponuđeni okruženju

Tada je, konačno, panel-diskusija pokazala i karakter političke tribine, nakon što je organizator diskusije - Republička stranka Srpske - poslala poruku da „ovo nije vrijeme za političke eksperimente, nego za razumna rješenja“. Ipak, pitanja koja je publika imala priliku postaviti učesnicima ticala su se refleksije rusko-ukrajinske krize na BiH i region. Ne pitanja političkog programa - nego da li će biti dovoljno brašna. Srbija nudi oslonac.

- To šta će veliki odlučiti, nisam siguran da i oni znaju, a kamoli mi, tako da se mi držimo podalje od tog njihovog velikog sukoba i vodimo računa o nama. Brinemo da ima dovoljno brašna, ulja, goriva, da nam stanovništvo bude nahranjeno, zaštićeno i kao što znate, predsjednik Aleksandar Vučić je naše viškove i rezerve ponudio svima u okruženju - naveo je Vulin.

Rezime je, ipak, jedinstvo. Jedinstvo sva tri naroda u BiH jedini je garant mira, kažu, i kao takvo - treba da je neupitno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.