U PERIODU OD ŠEST MJESECI

Dom naroda PSBiH: U četvrtak odluka o prijedlogu ukidanja akciza na gorivo

Delegati bi trebali da se izjasne o tri zakonska prijedloga koji se nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije

Sa ranije održane sjednice. AVAZ

A. O.

22.3.2022

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u četvrtak, 24. marta trebao bi da donese odluku o prijedlogu izmjena zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno ukidanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, piše Srna. 

Dom naroda na hitnoj sjednici 16. marta podržao je zahtjev Predstavničkog doma da ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku, ali na glasanju o zakonu nije bilo potrebne entitetske većine.


Dnevni red

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju nalazi se prijedlog dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, koji je usvojio Predstavnički dom, a koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 odsto.

Stopa od pet posto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Delegati bi trebali da se izjasne o tri zakonska prijedloga koji se nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije, koje BiH treba da ispuni na putu ka EU - Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, piše Srna.


Donošenje konačne odluke

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, a koji se odnosi na omogućavanje finansiranja održavanja opštih i lokalnih izbora u BiH, u skladu sa Izbornim zakonom u vrijeme privremenog finansiranja institucija BiH.

Predviđeno je i donošenje konačne odluke o zaključcima četvero srpskih delegata u Domu naroda predloženim još u novembru. 

Sjednica Doma naroda zakazana je za 11.00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.