SUD BIH

Predrag Bastah za zločine u Vlasenici osuđen na 35 godina zatvora

Protiv presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana

Bastah: Prvostepena presuda. Arhiv

L. S.

22.3.2022

Sud BiH proglasio je prvostepenom presudom krivim Predraga Bastaha za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice i osudio ga na kaznu zatvora od 20 godina, saopćeno je danas iz Suda.

Bastaha je Sud BiH 2010. godine osudio na 22 godine zatvora, također za zločine protiv čovječnosti, te mu je danas izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 35 godina. Optužen je za učešće u ubistvima Bošnjaka u općini Vlasenica.

- Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne prema ranijoj pravomoćnoj presudi, kao i vrijeme provedeno u pritvoru, u predmetu Suda BiH, počev od 28.januara 2008. godine, pa nadalje.

Bastah je oglašen krivim što je u periodu od 21. aprila do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i njegovom doprinošenju ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života (ubistvima) - navodi se u prvostepenoj presudi Suda BiH.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.