OZBILJNA ZABRINUTOST

Iz Delegacije EU za "Avaz": Napad na novinare je napad na osnovne demokratske vrijednosti

Političari u BiH moraju se suzdržati od korištenja svoje moći i utjecaja za zastrašivanje novinara, istakli su

Delegacija EU: Političari u BiH moraju zaštititi slobodu govora. Avaz

Piše: H. J. I.

23.3.2022

Nakon jučerašnjeg davanja izjave u Tužilaštvu BiH  u svojstvu osumnjičenog u aferi "Pavlović banka", član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je pres konferenciju u Istočnom Sarajevu

Na pres konferenciji je sramotno vrijeđao novinare "Dnevnog avaza" i BN Televizije, kao i nekoliko visokih zvaničnika među kojima su i ambasador Velike Britanije Metju Fild (Matthew Field) i Gabriel Eskobar (Escobar), specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan.


Značaj ovog pitanja

Povodom Dodikovih izjava, reagirali su i iz Delegacije EU za portal "Avaza".

- U posljednjem izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini naglašena je ozbiljna zabrinutost zbog političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima, posebno ženama. Bilo je više zabilježenih slučajeva u kojima su visoki funkcioneri pribjegli javnim napadima i omalovažavajućim primjedbama na račun novinara, analitičara i medijskih radnika. Vlasti i dalje umanjuju značaj ovog pitanja, a javne institucije ne prikupljaju podatke o prijetnjama i napadima na novinare i medijske radnike.

Bilo koji napad na novinare je napad na osnovne demokratske vrijednosti. Političari u BiH moraju se suzdržati od korištenja svoje moći i uticaja za zastrašivanje novinara i poštovati domaće i međunarodne obaveze BiH kako bi zaštitili slobodu govora - rekli su nam iz Delegacije EU. 


Zloupotreba službenog položaja i pranje novca

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a jučer je nešto iza 10 sati stigao u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu gdje je dao izjavu u predmetu kupovine vile na Dedinju u Beogradu.

I ovaj put, Dodik je manifestovao svoj prostakluk pokazujući "srednji prst" iz automobila dok su ga novinari snimali. Isto to je ponovio i kada je odlazio iz Tužilaštva. 

Dodik je vilu prije 15 godina platio 750.000 eura. Kada je ova afera otvorena, on je tvrdio da je spornu nekretninu platio novcem od kredita koji je podigao u Pavlović banci. 

Tužilaštvo BiH zvanično ga sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.