SASTANAK U BRISELU

Džaferović sa EU parlamentarcima: Stjecanje kandidatskog statusa imalo bi izuzetan efekat u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u Briselu razgovarao i sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Taskom

Džaferović i EU parlamentarci. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

23.3.2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa zastupnicima Evropskog parlamenta u Briselu. Delegaciju Evropskog parlamenta su činili zastupnici Milan Brglez, Katalin Cseh, Klemen Grošelj, Ljudmila Novak, Tomas Vaic (Thomas Waitz) i Fabio Kastaldo (Castaldo).

Tema razgovora bila je aktuelna sigurnosna i politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na unilateralne poteze entiteta RS protiv Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. Razgovarano je o mogućnosti dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da bi stjecanje kandidatskog statusa imalo izuzetan efekat na situaciju u Bosni i Hercegovini. Džaferović je zahvalio Evropskom parlamentu što daje izuzetnu podršku Bosni i Hercegovini i njenom EU putu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se nalazi u posjeti Briselu, gdje će se sutra i prekosutra sastati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (von der Leyen) i predsjednikom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Susret Džaferovića i zastupnika Evropskog parlamenta. Predsjedništvo BiH

Džaferović je u Briselu razgovarao i sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Taskom (Tusk). 

Kako je saopćeno iz Predsjedništva, razgovarano je o aktuelnoj situaciji na evropskom kontinentu, te o reflektovanju ruske agresije na Ukrajinu na države Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Istaknut je značaj evropskog i evroatlantskog jedinstva u odbrani temeljnih vrijednosti demokratskog svijeta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio je Tusku na svemu što radi i što je uradio za Bosnu i Hercegovinu, kao predsjednik EPP-a, a ranije i kao predsjednik Evropskog vijeća.

Sastanak Džaferovića i Taska. Predsjedništvo BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.