KOMENTAR DANA

Šamarčina iz EU

Bh. državnicima jedino je, izgleda, bilo bitno ko će koga više ocrniti pred EU parlamentom

Džaferović, Dodik i Čović u Evropskom parlamentu. StartBiH

Piše: Miralem Aščić

17.3.2022

Bosanskohercegovački zvaničnici u Evropskom parlamentu ličili su na sve osim na ozbiljne državnike i diplomate koji bi nas trebali predstavljati u Evropi i svijetu.

Naprotiv! Milorad Dodik, Dragan Čović, Šefik Džaferović i Željko Komšić u svojim obraćanjima bh. parlamentarcima izgledali su kao raštimani orkestar, bez vođe i dirigenta.

U dva sata obraćanja svako je okrenuo na svoj mlin. O problemima građana se najmanje govorilo, kao i o deblokadi rada institucija i kočničarima napretka, kako bismo, nakon 30 godina sumorne ratnohuškačke politike, konačno svi progledali.

Isplivale su tako lične nestrpljivosti, a bh. državnicima jedino je, izgleda, bilo bitno ko će koga više ocrniti pred EU parlamentom.

I tako redom. Počeo je Komšić, završio Čović. Svi su krivi jedni drugima za to što 30 godina loše živimo. I mi to znamo, ali uvidjeli su i parlamentarci ko vodi državu BiH, kako se Dodik primitivno ponaša - psuje, vrti se u stolici, zuri u plafon.

“Pomozite nam, RS se neće otcijepiti”, reče Dodik, “Bošnjaci su dominantni”, nastavi Čović. Hrvati nisu toliko ugroženi, ocijeni Džaferović, a Komšić, opravdano, optuži Čovića i Dodika da su Putinovi igrači.

Kad se prašina slegla, prošla halabuka, dobili su pljusku jer EU parlamentarci nisu bh. delegati i stranački pijuni koji plješću na besmislice svojih šefova.

Uslijedila je žestoka paljba, Dodik i Čović su se ozbiljno morali pravdati, ali i crvenjeti pred parlamentarcima koji će sutra odlučivati o tome koliko smo ozbiljni za ulazak u EU.

Kada su čuli retoriku, izjave i podvale, dobili su realnu sliku. Elita koja nas je predstavljala u Briselu samo nas je još više udaljila od EU puta.

Bolje nismo ni zaslužili kada biramo iste 30 godina. Kočničare i ruske igrače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.