ZASTUPNICA SBB-A

Prašović-Gadžo o stanju u BHRT: U tišini se ubija državna televizija, ruši se suptilno, tiho, podmuklo

Više od 800 uposlenika BHRT-a je u drami i borbi za goli život dok istovremeno dolaze na posao i rade svoj posao, navela je Prašović-Gadžo

Sanela Prašović-Gadžo: Radnici stjerani u kut borbe za preživljavanje. Arhiv

A. Č.

24.3.2022

Zastupnica i predsjednica Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Sanela Prašović Gadžo oglasila se na Facebooku povodom zabrinjavajuće situacije u Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Njen status prenosimo u cjelosti:

- Poreska uprava FBiH blokirala je račune Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Riječ je o dugu koji ova kuća nije mogla izmiriti jer im, prema preuzetim obavezama od uplate rtv takse, RTRS ne plaća dio iznosa koji su obavezni.

BHRT i njihovih preko 800 radnika je stjerano u kut borbe za preživljavanje. Više od 800 porodica uposlenika BHRT-a ovo jutro preživljava dramu kako da djeci kupe užinu za školu, plate režije, šta da kažu bankama koje zovu i traže rate kredita.

Više od 800 uposlenika BHRT-a je u drami i borbi za goli život dok istovremeno dolaze na posao i rade svoj posao.

Radili smo u tim najtežim danima

Pišem ovaj post jer sam iznenađena šutnjom u javnom i političkom diskursu. Svi šute na informacije da je BHRT pred gašenjem. Kao da im je maca jezik pojela. Niko ni da se zapita kako je došlo do ove situacije ili zašto bas sada u ovim trenucima koji su iznimno važni za državu Bosnu i Hercegovinu neko se obrušava na one koji imaju odrednicu države, na državnu televiziju? Niko ništa.

Iskreno, bolno mi je to promatrati te stoga ovaj post pišem kao osoba koja je 27 godina radila u novinarskoj profesiji, počela i završila u Sivom domu, mom drugom domu.

Državna televizija je rat preživjela. Svaki dan smo stvarali program i radijski i televizijski. Naše kolege su brutalno ubijani dok su radili svoj pošteni posao. Radili smo u tim najtežim danima da bismo informirali građane.

U tišini se u ubija državna televizija

Nismo tada imali ništa, ali znali smo da državna televizija mora preživjeti rat jer ona je jedan dio od onoga sto se naziva stub države.

Nakon rata je bilo pokušaja da se ta kuća transformira ovako i onako i u konačnici je uspostavljena Radio-televizija Bosne i Hercegovine. Jedna za sve.

Baš kao što je i država Bosna i Hercegovina jedna za sve.

Jedna za sve njene građane.

BiH je zemlja različitosti i u tome je njena ljepota. I BHRT je takva, kao i naša država.

Za tu ponosnu državu za sve građane i danas se borimo u političkom ringu.

I, danas je važnije, nego prije pet ili deset godina, da BiH pokaže svoju stabilnost.

Dok se borimo za takvu BiH paralelno u tišini se u ubija državna televizija. Ruši se suptilno, tiho, podmuklo.

Možda će neko zamjeriti ove moje iskrene rijeći ili mu neće biti pravo što sam ogolila problem BHRT-a do kraja.

Šta da vam kažem? Ja drugačije ne umijem. Ne izdajem državu nikad. I ne izdajem kolege i prijatelje. I nikad ne bih izdala Televiziju Bosne i Hercegovine. Nikada! - napisala je na Facebooku Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.