LIDER SDA

Izetbegović o Medlin Olbrajt: Pamtit ćemo je kao istinskog prijatelja BiH

Njen ljudski i profesionalni angažman učinio je svijet prosperitetnijim i sigurnijim mjestom za život i sigurno će biti inspiracija generacijama koje dolaze, poručio je

Bakir Izetbegović. AGENCIJE

Piše: A. O.

24.3.2022

Lider SDA Bakir Izetbegović oprostio se od Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), bivše državne sekretarice SAD-a.

On je na Twitteru napisao emotivnu poruku.

- Sa velikom tugom sam saznao za smrt bivše državne sekretke Sjedinjenih Država Madeleine Albright. Pamtit ćemo je kao istinskog prijatelja BiH. Svoje prijateljstvo dokazala je u najtežem periodu za našu zemlju. Njena borba da zaustavi agresiju, a zatim i za pravdu i istinu, ostaje trajno naslijeđe kojim je zaslužila naše duboko poštovanje - napisao je Izetbegović.

- Njen ljudski i profesionalni angažman učinio je svijet prosperitetnijim i sigurnijim mjestom za život i sigurno će biti inspiracija generacijama koje dolaze. Moje iskreno saučešće porodici, prijateljima, saradnicima i svim građanima SAD - dodao je on.

Njena nepokolebljiva podrška Bosni dovela ju je u Sarajevo još u proljeće 1994. u svojstvu prvog člana Klintonovog kabineta koji je posjetio opkoljenu bh. prijestolnicu.


Medlin Olbrajt. AFP

Tada je, parafrazirajući predsjednika Džona Kenedija u podijeljenom Berlinu 1961., izjavila: „Ja sam Sarajka“ začepivši tako usta aktuelnim pregovaračima Evropske zajednice koji su predlagali podjelu grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.