SARAJEVO

Dom naroda FBiH usvojio vanredno usklađivanje penzija prema Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH

Usvojen je i Zaključak delegata SBB-a Zvonka Marića da se obavezuje Vlada FBiH da potraži tehničku pomoć od eksperata iz Svjetske banke da bi se iz PIO-a omogućila isplata boračkoj populaciji prema ranijim uslovima

Dom naroda FBiH. Fena

Piše: S. Spahić

24.3.2022

U toku je sjednica Doma naroda Federacije BiH. Usvojen je Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač bio Ivo Tadić, delegat HDZ-a.

Usvojen je i Zaključak delegata SBB-a Zvonka Marića da se obavezuje Vlada FBiH da potraži tehničku pomoć od eksperata iz Svjetske banke da bi se iz PIO-a omogućila isplata boračkoj populaciji, koji su otišli u penziju prema ranijim uslovima, kako bi se izvršilo usklađivanje njihovih penzija i otklonila diskriminacija prema njima.

Predstavnici penzionerskih udruženja su organizirali proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH zbog privilegiranja Oružanih snaga, a interesantno je i da je predstavnik resornog ministarstva kritizirao ovaj zakon, upozorio je da ne postoje predviđena sredstva za ovaj zakon. 

Opozicija je upozorila da se ovim zakonom iz jedne diskriminacije ide u drugu, a o čemu možete više pročitati u povezanom članku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.