ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Željko Komšić se sastao sa delegacijom Nizozemske

Delegacija Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske izrazila je zabrinutost zbog najave blokade općih izbora, te istakla da oktobarski izbori trebaju biti održani

Željko Komšić sa predstavnicima delegacije Nizozemske. PREDSJEDNIŠTVO

S. S.

25.3.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa delegacijom Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske.

Tokom sastanka, predstavnici holandske delegacije istakli su razloge svoje posjete Bosni i Hercegovini, navodeći da se žele što bolje upoznati sa aktuelnim političkim i društvenim procesima u Bosni i Hercegovini. Delegacija Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske izrazila je zabrinutost zbog najave blokade općih izbora, te istakla da oktobarski izbori trebaju biti održani.

Antievropski koncept konstitutivnosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost Komitetu za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske zbog principijelnog i dosljednog stava Kraljevine Holandije u pogledu zahtjeva za ispunjenjem evropskih pravnih standarda, a koji su preduslov za evropski put Bosne i Hercegovine, kao i zahvalnost za principijelan stav kada je riječ o antievropskom principu konstitutivnosti naroda.

Sagovornici su razgovarali i o odnosu građana Bosne i Hercegovine prema aktuelnim političkim pitanjima, zaključivši da svi građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovo etničko porijeklo, moraju biti jednaki pred zakonom.

Konstatovano je da pojedini predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini moraju biti precizniji kada govore o protivljenju pojedinih politika usvajanju reformskih zakona, kako bi se jasnije utvrdila politička odgovornost za aktuelne blokade.

Etnički koncept društva producira korupciju

Tokom sastanaka istaknuto je da etnički koncept uređenja društva i države producira organizovani kriminal i sistemsku korupciju, te da takav koncept kroz provođenje reformi mora biti odbačen.

Ispred Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske sastanku su prisustvovali: Atje Kuiken (Attje), Ruben Brekelmans, Jasper fan Dajk (van Dijk), Kati Piri, Korine Elemet (Corinne Ellemeet), Tanahan Kuzu, Jan Peternot (Jan Peternotte) i Reni Konings (Renee).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.