BUDŽET FBIH

Irfan Čengić za "Avaz": Poslanici HDZ-a i SDA srušili su amandman koji se odnosio na povećanje invalidnina

On ističe da Vladi FBiH nedostaju projekti i vizija, a to ilustrira podatkom da je čak 200 miliona KM iz budžeta FBiH usmjereno u kantonalne budžete

Čengić: Budžet loše planiran. Avaz

Piše: Al.B.

29.3.2022

Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je usvojio budžet za 2022. godinu. Ako ovakav dokument prihvati i Dom naroda, Federacija bi u ovoj godini trebala raspolagati sa rekordnih 5,6 milijardi maraka. Jedan od poslanika koji nije podržao ovogodišnji budžet je Irfan Čengić (SDP), a u izjavi za “Avaz” kaže da to nije uradio jer je budžet loše planiran.

- Osim toga, nisu podržani dobri amandmani koji su predloženi. Čak su zastupnici HDZ i SDA, izuzev Samire Begić i Zijata Mušića, srušili amandman koji se odnosio na povećanje invalidnina. Za usvajanje ovog amandmana nedostajalo je samo sedam glasova – kazao nam je Čengić.

On ističe da Vladi FBiH nedostaju projekti i vizija, a to ilustrira podatkom da je čak 200 miliona KM iz budžeta FBiH usmjereno u kantonalne budžete, umjesto da se finansiraju federalne obaveze i projekti. U usvojenom budžetu Čengić ne vidi dovoljno mjera za ublažavanje drastičnih posljedica globalne ekonomske i sigurnosne krize i rasta inflacije po standard građana.

- Mislim da je nedovoljno takvih mjera. Ima pomaka za robne rezerve koje su zapuštene godinama, ali je sve to nedovoljno za bilo kakve ozbiljnije intervencije – ističe Čengić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.