PREDSJEDNICA PDA

Pirić: Ovaj budžet ni Dejvid Koperfild ne bi napravio

Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica daje sredstva i poticaje povratnicima u RS bez jasno uvrštenih kriterija, kazala je Pirić

Pirić: Predizborni budžet vladajuće koalicije. SCREENSHOT

Piše: S. Spahić

28.3.2022

U Predstavničkom domu Federacije BiH se već nekoliko sati raspravlja o Budžetu FBiH.

Za raspravu se javio zastupnik SDP-a Irfan Čengić, te pojasnio svoj prijedlog o povećanju invalidnina.

- Drago mi je da se prvi put poslije desetak godina vratio budžet u redovnu proceduru, a žao mi je što Vlada FBiH nije na vrijeme dostavila budžet, pa građani sad iščekuju hoćemo li usvojiti budžet, jer ističe privremeno finansiranje. Predložio sam povećanje invalidnina 58 posto od juna ove godine - rekao je Čengić.

 


Institucije od naučnog i kulturnog značaja

Pojasnio je Čengić zašto baš iznos od 58 posto.

- Do 2016. godine je u našem Zakonu stajalo da je osnovica 80 posto od minimalne plate i 2016. je ovaj Parlament izvršio prevaru i umjesto 80 posto napisao iznos za tu godinu, odnosno 273KM. Od tog trenutka su se dva puta povećavale minimalne plaće. Sredstva za ovu svrhu će se omogućiti od smanjenja izdvajanja sredstava za kantone, jer kantonima su svakako povećani budžeti - navodi Čengić.

Damir Mašić, zastupnik SDP-a, je predložio izdvajanje sredstava za institucije od naučnog i kulturnog značaja za BiH. Naveo je da je ovo već tradicionalni amandman, koji iz godine u godinu predlažu. 

Vlada zakasnila s dostavljanjem Budžeta FBiH

Zastupnici su kritikovali to što je Vlada ponovo zakasnila s dostavljanjem Budžeta, pa su zastupnici prinuđeni da glasaju za njeg, iako se ne slažu sa istim, jer od usvajanja istog ovisi isplata penzija, jer ističe privremeno finansiranje.

Zastupnik SDA Zijat Mušić je pohvalio ovaj budžet i rekao je da u budžetu postoje dobre stvari, kao što je razvoj aviosaobraćaja, te predložio da se iz Sarajeva ne zavađuje njegov Mostar. Rekao je da su sredstva izdvojena za Mostar nacionalno obojena i predložio da se umjesto pojedinačnih izdvajanja za pojedine projekte u Mostaru doznače sredstva ovom gradu, pa da lokalne vlasti odlučuju kako će to rasporediti.

- Ovo je predizborni budžet vladajuće koalicije. Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica daje sredstva i poticaje povratnicima u RS bez jasno uvrštenih kriterija. Nikad nismo dobili izvještaje o utrošku sredstava, niti kakav je stvarni povratak u RS. Zato predlažem da dobijemo izvještaj za prošlu godinu, te plan za ovu godinu - rekla je Elzina Pirić, predsjednica PDA.

Kako je kazala Pirić "vaskrsnula je brza cesta prema Orašju".

- Valjda je logično da ova Federacija nas iz TK, Bihaća, Kantona 10 počne povezivati s glavnim gradom BiH – Sarajevom. A ne s EU i graničnim prelazima. Ionako je razlika popisa i podataka koliko ljudi živi u ovoj napaćenoj zemlji veća od milion i 300.000, iselili se. Zato ovaj budžet ni Dejvid Koperfild ne bi napravio - dodala je Pirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.