OKRUŽNI SUD U PRIJEDORU

Rajko i Draško Aleksić negirali krivicu za zločin u Kozarcu

Rajko Aleksić i Draško Aleksić se terete da su po prethodnom dogovoru, zajedno sa Ljubomirom Aleksićem, koji je preminuo 2018., lišili života lice nesrpske nacionalnosti koje nije neposredno učestvovalo u neprijateljstvima i u vojnim operacijama

Sudnica Okružnog suda u Prijedoru. BIRN BiH

S. S.

30.3.2022

Nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Rajko i Draško Aleksić su pred Okružnim sudom u Prijedoru negirali krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u mjestu Kozarac kod Prijedora.

Optužnicu protiv Aleksića podiglo je Okružno javno tužilaštvo Prijedor 14. decembra 2021., a potvrđena je 1. februara ove godine, piše BIRN.

Postrojili civile

Tokom današnjeg izjašnjenja o krivici, prigovora nisu imali tužilac Irman Dedić, kao ni advokati optuženih – Radovan Stanić, branilac Rajka Aleksića, i Savan Zec, branilac Draška Aleksića.

Obojica optuženih su, tokom današnjeg izjašnjenja o krivici u ovom slučaju, na pitanje sudije Duška Miloice odgovorili da “nisu krivi”.

Rajko Aleksić i Draško Aleksić se terete da su po prethodnom dogovoru, zajedno sa Ljubomirom Aleksićem, koji je preminuo 2018. godine, lišili života lice nesrpske nacionalnosti koje nije neposredno učestvovalo u neprijateljstvima i u vojnim operacijama.

Prema optužnici, oni su 24. juna 1992. godine u prijepodnevnim časovima u zaseoku Jakupovići traktorom došli do kuće lica bošnjačke nacionalnosti, obučeni u vojne uniforme i naoružani. Potom su postrojili sve prisutne bošnjačke civile, žene i djecu, i tražili ženu bošnjačke nacionalnosti govoreći da je njen sin ubio Ljubomirovog sina Dragu, prijeteći da će ih sve pobiti ako ne kažu gdje se ona nalazi.


Opirala se i vrištala

Nakon što im je neko od postrojenih civila rekao da se nalazi u kući, Ljubomir Aleksić je naredio svom sinu Rajku i unuku Drašku da provjere da li je spomenuta žena u kući. Pronašli su je u porodičnoj kući drugog lica bošnjačke nacionalnosti.

- Potom su ženu doveli ispred prvopomenute kuće, tako što su je vukli za ruke i pokušali je podići na zadnji dio njihovog traktora. Kako nisu uspjeli u tome jer se ona opirala i vrištala, Ljubomir Aleksić je, držeći bombu u ruci, naredio sinu i unuku da je natjeraju da bježi ispred njih, te su Rajko i Draško, sa uperenim vatrenim oružjem ispred sebe, dogurali ženu na makadamski put koji se nalazi neposredno ispred prvopomenute kuće - navodi se u optužnici.

Optuženi su je potom ubili, te se vratili pred kuću, gdje su zaprijetili postrojenim bošnjačkim civilima da o tome nikom ne pričaju, nakon čega su se popeli na traktor i odvezli u nepoznatom pravcu, navodi se u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.