HITNA SJEDNICA

Predstavnički dom PSBiH danas raspravlja o BHRT-u, budžetu, akcizama

U drugom krugu bi se trebalo glasati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu

Danas hitna sjednica. Fena

A. Č. / Fena

31.3.2022

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi, na hitnoj sjednici, trebao obaviti drugi krug glasanja za sve tačke za koje je u ovom mandatu Predstavničkog doma održan prvi, ali ne i drugi krug glasanja.

Između ostalog, u drugom krugu bi se trebalo glasati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, kao i o nekoliko amandmana uloženih na ovaj dokument.

Poslanici će obaviti drugi krug glasanja i za nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH kao i Prijedlog zakona o carinskim prekršajima BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Nadležnosti Centralne izborne komisije BiH

Također u drugom krugu bi se trebalo glasati i o principima Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Na glasanju bi se trebao naći i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2020. godini, kao i Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora 2020. godine, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda o kojoj bi poslanici trebali glasati u drugom krugu je i Prijedlog deklaracije o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, koju je predložio poslanik Nikola Lovrinović.

Finansijska blokada BHRT-a

Između ostalog, u drugom krugu bi se trebalo glasati i o Prijedlogu rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu, predlagača poslanika iz Kluba SDA, kao i o Prijedlogu zaključka poslanice Borjane Krišto koji glasi: „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržava Rezoluciju Evropskog parlamenta od 1. marta 2022. o ruskoj agresiji na Ukrajinu (2022/2564(RSP)) i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o Ukrajini, te daje punu podršku institucijama Evropske unije u njihovim aktivnostima odgovora na invaziju Ruske Federacije prema Ukrajini“.

Predstavnički dom državnog parlamenta trebao bi razmatrati i Informaciju Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH o posljedicama finansijske blokade BHRT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.