DOM NARODA FBIH

Marjanović: Vlada odoljeva intenciji da bar i za marku povećava izdvajanja za nauku i obrazovanje

Rekao je da izdvajanje u Federaciji BiH 0,054 posto za nauku, dok je intencija razvijenih zemalja izdvajanje od tri posto

Damir Marjanović. SCREENSHOT

Piše: S. Spahić

31.3.2022

U toku je sjednica Doma naroda Federacije BiH gdje se raspravlja o Budžetu Federacije BiH.

Nezavisni delegat u Domu naroda FBiH Damir Marjanović se obratio delegatima, a tom prilikom je kritikovao činjenicu da Vlada ne izdvaja dovoljno sredstava za obrazovanje.

Ulaganje u infrastrukturu

- Imam osjećaj da Vlada Federacije BiH čvrsto odoljeva svakoj intenciji da makar i za jednu marku poveća izdvajanja za ono što se zove nauka i konkretno za ono što se zove obrazovanje. Premijer je rekao da se povećalo za pet miliona za potrebe izgradnje škole u Travniku, lijepo je to, ali je to ulaganje u infrastrukturu, a ne u obrazovanje. Četvrtu godinu u nizu kada pratim brojke oko nauke i sve je isto, samo sam vidio u jednoj stavci povećanje za 30.000 KM. - rekao je Marjanović.

Poručio je da izdvajanje u Federaciji BiH 0,054 posto za nauku, dok je intencija razvijenih zemalja izdvajanje od tri posto.

Dva osnovna stuba

- Svaka država koja drži iole do sebe je shvatila  da u narednim godinama treba izdvajati sredstva u dva osnovna stuba, a to su obrazovanje i nauka. Toga u budžetu nema. Povećali smo izdvajanje za putne troškove i za stranke, ali za obrazovanje ništa - kazao je.

Zaključio je izlaganje riječima "Čestitam Vladi na konzistentnosti da ni marke ne povećaju za obrazovanje."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.