MIZ DOBOJ

Teravija će se klanjati na 36 mjesta, bit će i zajedničkih iftara

Izgradnjom Islamskog centra dobili su odlične uvjete za rad i organizaciju velikog broja aktivnosti

Islamski centar u Doboju. Arhiv

Piše: H. Č.

1.4.2022

Povodom nastupajućeg ramazana posjetili smo glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj Ibrahima ef. Halilovića u novosagrađenom, multimedijalnom Islamskom centru, koji se nalazi u blizini Trnjak džamije. Kako nam je kazao ef. Halilović, gradnjom Islamskog centra dobili su odlične uvjete za rad i organizaciju velikog broja ramazanskih, ali i drugih aktivnosti.

- Ovdje uveliko djeluje škola Kur'ana, koju vodi šest imama i koja ima 50 polaznika za prvi i drugi nivo, a svoje prostorije dobio je i BZK „Preporod“. Također, imamo odlične uvjete za mektepsku nastavu. Neke od redovnih aktivnosti ćemo u vrijeme ramazana reducirati kako bi imami bili više prisutni u džematima - kazao je ef. Halilović.

Teravih-namaz, dodaje ef. Halilović, na području MIZ Doboj klanjat će se na 36 mjesta. Osim uposlenih 26 imama, za ramazan su angažirali učenike medresa, studente Fakulteta islamskih nauka (FIN) te nekoliko penzionisanih imama. Kako je istakao efendija Ibrahim Halilović, u džematu Hadžići već je održana predramazanska svečanost, a napomenuo je da će ove godine biti organizirani zajednički iftari.

- Lani je, u vrijeme koronavirusa, podijeljeno 1.200 iftara. Ove godine iftari će se organizirati u kućama, ali planirani su i zajednički iftari u nekoliko džemata te u Islamskom centru za polaznike škole Kur'ana i mektepske nastave - rekao je ef. Halilović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.