IMAM FERHADIJA DŽAMIJE

Muhamed ef. Velić za "Avaz": Uplovili smo u duhovne i zaštićene "vode"

Nisu gladni, žedni i umorni oni koji poste od hrane, pića i Božijih zabrana, gladni, žedni i umorni su oni koji poste od Božije milosti

Ef. Velić: Neka svjetlost i mir ramazana dotakne svaku dušu. Arhiv

Piše: Z. Karić

2.4.2022

Sinoć od akšama uplovili smo u ramazan, u duhovne i zaštićene „vode“, kazao je za portal „Avaza“ mr. Muhamed ef. Velić, imam Ferhadija džamije u Sarajevu.

U miru sa sobom

- Budimo od onih koji će mirno, sretno i pokorno ploviti morima Božijeg zadovoljstva. U ovom ramazanu posebno zamolimo našeg Stvoritelja - Milostivog Allaha da svijet u kojem živimo učini mirnim mjestom i da ga (svijet) popravi, a svojim primjerom pokažimo kako to izgleda. Ramazan šerif mubarek olsun – poruka je ef. Velića.

Na naš upit kako mu prolaze prvi dani ramazana kazao je da je to uglavnom ibadetski.

- U postu, u namazu, učeći Kur’an, razmišljajući o znakovima i suštini ramazana, ovoga i onoga svijeta, sa porodicom, džematom, ahbabima itd. Također, ramazan provodim i u miru sa sobom i drugima – naveo je ef. Velić.


Osudimo zlo

Svijet, kazao je ef. Velić, može biti dobro i još bolje mjesto za život, zato ga zajedno učinimo takvim.

- Neka svjetlost i mir ramazana dotakne svaku dušu, svaku kuću i porodicu. Osudimo zlo i zulum, a ličnim primjerom pokažimo da smo odlučni u promoviranju mira i dobrote. Nisu gladni, žedni i umorni oni koji poste od hrane, pića i Božijih zabrana. Gladni, žedni i umorni su oni koji poste od Božije milosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.