SPECIJALNI IZASLANIK

Eskobar: Rat u Ukrajini ne može se preliti na BiH

Nije htio izravno reći je li optimist da će se ove godine u BiH održati izbori, izrazivši nadu da će se to ipak desiti

H. J. I.

Gabriel Eskobar

Foto: Agencije


Rat u Ukrajini ne može se preliti i na BiH, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je u ponedjeljak specijalni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar).

Eskobar smatra kako BiH, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na zapadnom Balkanu te da je riječ o zemlji gdje su "obećanja zapada bila najmanje ispunjena".

Uspostava funkcionalne vlasti u BiH

Nije htio izravno reći je li optimist da će se ove godine u BiH održati izbori, izrazivši nadu da će se to ipak desiti, prenosi Hina.

Eskobar ključnim smatra uspostavu funkcionalne vlasti u BiH koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uslove za mlade, no naglasio je da je BiH suverena država i da politička volja mora stići iznutra.

- Mi ih moramo ohrabriti, no njihova je odgovornost da pronađu rješenja - rekao je o političkim čelnicima u BiH.

Eskobar je na Američko-hrvatskom forumu rekao kako "ne misli da se" ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja europskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.

Rat u Ukrajini doveo je i do toga da države kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji "proaktivno iskazuju solidarnost" sa zapadnim vrijednostima, rekao je Eskobar, navodeći činjenicu da je Srbija na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda početkom marta osudila rusku invaziju, što je "seizmička promjena".

SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa

Eskobar je kazao kako ipak Srbija nije najteža tema o kojoj priča s drugim zemljama susjedstva, jer tu "titulu" odnosi BiH.

SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa, a Beograd je "sve to vrijeme bio blizak partner" Vašingtonu, primjerice u dva svjetska rata, naveo je.

Danas je pitanje kako privući Srbiju zapadnim demokratskim državama među kojima je "uvijek bila i gdje pripada", naglasio je Eskobar, pa dodao da se proces integracije usporio tokom vladavine Slobodana Miloševića koja je obilježena "lošim upravljanjem".

Američki izaslanik vjeruje da će "iduća generacija Srba" biti sklonija Evropi, a kao dokaz naveo je da oni "glasaju nogama" time što emigriraju u Evropu i SAD-a, a ne u Kinu i Rusiju.

Više o temi Gabriel Escobar

SPECIJALNI IZASLANIK
Eskobar: SAD su za elektorski način biranja u BiH
NA VRH

Podijeli članak na