SARAJEVO

Bisera Turković se sastala sa ambasadorima OSCE-a

Ministrica Turković je istakla značajnu ulogu koju Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju ima u Bosni i Hercegovini te izrazila zahvalnost za doprinos i pomoć te organizacije u procesu reformi u našoj zemlji

Bisera Turković sa ambasadorima OSCE-a. MVP BiH

S. S.

4.4.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se sa ambasadorima stalnih misija Francuske, Italije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva pri OSCE-u (Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju) u Beču, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je istakla značajnu ulogu koju Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju ima u Bosni i Hercegovini te izrazila zahvalnost za doprinos i pomoć te organizacije u procesu reformi u našoj zemlji. Naglasila je da Bosna i Hercegovina ima obavezu uskladiti svoj Ustav i Izborni zakon sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali da se ovogodišnji Opći izbori u Bosni i Hercegovini, kao i u proteklim izbornim ciklusima, moraju održati na osnovu važećeg izbornog zakonodavstva.

Članovi izaslanstva OSCE-a istakli su važnost primjene demokratskih standarda i povjerenja javnosti u izborni proces. Naglasili su da će OSCE ostati i dalje važan partner u BiH te nastaviti pružati konstruktivnu podršku institucijama BiH kada je riječ o poboljšanju integriteta i transparentnosti izbornog procesa. Još jednom su iskazali punu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

U delegaciji iz Beča su bili šefovi stalnih misija pri OSCE-u - ambasadorica Kristin Fags (Christine Fages) iz Francuske, ambasadorica Gesa Brautigam iz Njemačke, ambasador Stefano Baldi iz Italije, ambasador Nil Buš (Neil Bush) iz Velike Britanije i ambasador Majkl Karpenter (Michael Carpenter) iz SAD-a. Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.