KLJUČNE REFORME

Terzo o novom setu zakona Vlade FBiH: Naknade braniocima i njihovim porodicama rast će svake godine

Uvođenje tzv. švicarske formule predstavlja sistemsko rješenje i dodatnu sigurnost za boračku populaciju

Terzo: Gotovo 2.000 novih članova boračkih kategorija. Arhiv

Z.K.

5.4.2022

Set zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite koji, prema predloženim rješenjima Federalne vlade, predviđa povećanje boračkih naknada, nalazi se na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za srijedu, 6. aprila.

Ovim se nastavlja intencija aktuelne Vlade FBiH premijera Fadila Novalića da i u ostale zakone uvede takozvanu švicarsku formulu, koja je već određena za penzionere, a prema kojoj će se primanja iz federalnog budžeta svake godine usklađivati prema rastu potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP).


Povećanje osnovice

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo u intervjuu za Fenu kaže kako Vlada Federacije na ovaj način sistemski uvodi boračke populacije u dodatnu sigurnost da u budućnosti ne bi strahovali od umanjenja i zaleđivanja njihovih prava.

Šta je suština ovih zakona, odnosno šta donosi tzv. švicarska formula i kada počinje njihova primjena?

- Riječ je o izmjenama Zakona o osnovnim pravima branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica te Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica. Suština je da se povećavaju invalidnine i naknade ratnih vojnih invalida (RVI) te porodica šehida i poginulih boraca, dobitnika najvećih ratnih priznanja i uvode se u pravo nove kategorije demobilisanih boraca. U te nove kategorije spadaju demobilisani borci, povratnici u RS i Distrikt Brčko, supruge umrlih demobilisanih boraca bez obzira na godine, te supruge umrlih demobilisanih boraca s područja Federacije starije od 57 godina.

Tzv. švicarska formula za redovno godišnje usklađivanje mjesečnih naknada za lične i porodične invalidnine i dobitnike najvećih ratnih priznanja, osim što predstavlja sistemsko rješenje i dodatnu sigurnost za boračku populaciju da neće doći do umanjenja i da nema zaleđivanja prava, znači i da će njihove naknade, prema trenutnim pokazateljima, rasti svake godine.

Naime, visina osnovice usklađivat će se u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, a najviše do stope rasta realnog društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Povećanje osnovice predviđeno je odmah po stupanju na snagu izmjena seta boračkih zakona, a prvo usklađivanje od 1. januara 2023. godine.

Šta će to konkretno značiti kada su u pitanju izračuni mjesečnih boračkih naknada svih kategorija?

- Znači povećanje osnovice, odnosno mjesečne naknade za pet posto za RVI i porodice šehida i poginulih boraca, za šta je ovogodišnjim federalnim budžetom izdvojeno 12,5 miliona KM. Osnovica se sa 867,50 povećava na 910 KM.


Tuđa njega

Inače, do sada je u periodu od 2010. do ove godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto.

Za 100-postotno povećanje tuđe njege za RVI iz budžeta FBiH izdvaja se dodatnih 5,5 miliona KM. Za djecu šehida i poginulih boraca bez oba roditelja izdvajamo dodatnih 70.434 KM. Također, otklanjamo nedostatke kod naknada za supruge šehida i poginulih boraca bez djece, s prihodima, tako što ih povećavamo sa 173,50 na 391,30 KM. Povećanje za jednog roditelja oženjenog šehida ili poginulog borca, bez prihoda, predviđeno je sa 234,23 na 391,30 KM, a za oba roditelja oženjenog šehida ili poginulog borca, bez prihoda, sa 303,63 na 455 KM.

Supruga umrlog ratnog vojnog invalida, bez obzira na uzrok smrti, mlađa od 45 godina, ako nije u radnom odnosu, moći će ostvariti pravo na porodičnu invalidninu u visini od 50 posto iznosa njegove invalidnine.

Za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja ukupno povećanje iznosi dva miliona maraka iz federalnog budžeta. Od 2010. do ove godine osnovica je povećana ukupno 7,5 posto.

Budžet 356,7 miliona KM

Koliko je članova novih boračkih kategorija, koji će ostvarivati prava na mjesečna primanja prema ovim zakonskim rješenjima?

Ukupno oko dvije hiljade. Tačnije, oko hiljadu korisnika koji su se do sada nalazili na na isplati kod kantona, sada će egzitencijanu naknadu primati iz federalnog budžeta. Na ovaj način kantoni će uštedjeti oko 2,5 miliona KM. Još oko hiljadu korisnika iz Brčko distrikta, entiteta RS i supruga umrlih demobiliziranih boraca sa područja Federacije starijih od 57 godina će ostvariti pravo na fedralnom nivou.

Tako će pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu imati demobilizirani branioci povratnici u RS ili u Brčko distrikt, bez obzira na godine života. Uslov je da ne ostvaruju mjesečne prihode veće od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec decembar 2018. godine i da su bili pripadnici Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.

Isti uslov je i za stjecanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu supruge umrlog demobiliziranog branioca, povratnika u entitet RS ili Distrikt Brčko, bez obzira na godine života, kao i supruge umrlog demobiliziranog branioca ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina. Kantoni će svojim propisima pobliže urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih boraca životne dobi do 57 godina.

Koliko novca ukupno je za borački resor predviđeno u ovogodišnjem federalnom budžetu i šta su najvažnije stavke kada je u pitanju ova populacija?

Ukupni ovogodišnji budžet Federalnog ministarstva za pitanja boraca je 356.706.534 KM. Izdvajanje u odnosu na izvršenje budžeta za prošlu godinu veće je za 20 miliona KM. Od ukupnog budžeta Ministarstva 97 posto ili 345.915.000 KM ide za ispunjenje boračkih prava i zahtjeva.


Iznos grantova

Grantovi pojedincima iznosit će skoro 341 milion KM, od čega, primjerice, transfer za porodice šehida i poginulih boraca te RV iznosi 271.685.000, za demobilizirane branioce 50 miliona, dobitnike ratnih priznanja 17 miliona, za pomoć u liječenju boraca milion i po maraka, a za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza 800.000 KM.

Ima li Ministarstvo u planu neke nove strategije zbrinjavanja i rješavanja egzistencijalnih i statusnih pitanja boračkih populacija, prvenstveno u smislu zapošljavanja?

Izmjene ovih zakona o pravima branilaca predvidjele su više rješenja. Tako će Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje biti dužni u programima aktivne politike zapošljavanja poduzeti mjere kojim će se osigurati posebna sredstva za povoljnije sufinansiranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih branilaca.

Također, branioci će, pod uslovom da su registrovani kao individulani poljoprivredni proizvođači ili imaju prijavljen obrt, imati prioritet pri dodjeli sredstava za investicije u svoju djelatnost. Federalni, kantonalni, gradski organi i općinske službe za upravu i upravne organizacije, javne ustanove i javna preduzeća čiji su osnivači Federacija, kanton, grad ili općina, bit će dužni prilikom prijema u radni odnos osigurati prednost boračkim populacijama, a tu obavezu imat će i sva privredna društva i javna preduzeća u kojima Federacija ima većinski vlasnički udio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.