REDOVNI RADNI SASTANAK

Tužilaštvo BiH: Sastali se Kajganić i Bramerc

Na sastanku je istaknuta važnost regionalne saradnje tužilaštava u krivičnom procesuiranju predmeta ratnih zločina, koju podržava tužilac Bramerc, a koja je ključna za procesuiranje većeg broja predmeta

Milanko Kajganić i Serž Bramerc. Tužilaštvo BiH

H. J. I.

6.4.2022

U Tužilaštvu BiH, održan je redovni radni sastanak v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića, kao i dužnosnika Posebnog odjela za ratne zločine, sa glavnim tužiocem pri MRMKS, Serža Bramerca (Serge Brammertz) i njegovim saradnicima.

Sastanak je održan u okviru redovitih aktivnosti saradnje između tužilaštava, u zajedničkim naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.



Važnost regionalne saradnje

V.d. glavnog tužioca Kajganić, upoznao je kolege iz Ureda tužioca iz Haga, sa aktivnostima koje provodi Posebni odjel za ratne zločine i Tužilaštvo BiH, ostvarenim rezultatima u 2021. i 2022. godini, kao i planu aktivnosti za ostvarenje što boljih rezultata u 2022. godini, u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuta važnost regionalne saradnje tužilaštava u krivičnom procesuiranju predmeta ratnih zločina, koju podržava tužilac Bramerc, a koja je ključna za procesuiranje većeg broja predmeta.

Nadalje, dužnosnici Tužilaštva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine, upoznali su predstavnike Ureda tužiloca pri MRMKS, o radu i aktivnostima na predmetima koji su u određenim procesnim fazama, bili u MKSJ i MRMKS, kao što su predmeti Standardne oznake "A", a također prezentovani su i rezultati u oblasti transfera manje složenih predmeta iz Tužilaštva BiH, tužilaštvima u oba bh. entiteta i Brčko Ditriktu BiH.



Podrška Tužilaštvu BiH

Glavni tužilac Bramerc, izrazio je podršku Tužilaštvu BiH u nastavku aktivnosti u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina te također istakao važnost regionalne saradnje, kako bi se zajedničkim naporima ostvarili što bolji rezultati u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH i Ured tužioca pri MRMKS, ostvaruju gotovo svakodnevnu saradnju i komunikaciju u zajedničkoj misiji a to je otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina, počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Prilikom posjete, glavni tužilac Bramerc, obišao je i nove prostorije Tužilaštva BiH, navodi se u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.