NAČELNIK ZAJEDNIČKOG ŠTABA

Generalpukovnik Senad Mašović posjetio Ministarstvo odbrane SAD

Bila je ovo prilika za razgovore o trenutnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga SAD i BiH, te razmjeni mišljenja i stavova u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet

E. Ć.

Vojna delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović danas je okončala prvi dio službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom prethodna tri dana održan je susret sa zvaničnicima Ministarstva odbrane SAD-a (Pentagona), a među njima sa načelnikom Biroa Nacionalne garde SAD-a generalom Danielom Hokansonom, zamjenikom direktora Uprave za strategije, politiku i planove Združenog štaba Oružanih snaga SAD-a generalmajorom Bretom Silvijom (Bretta Sylva) i zamjenicom pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a gospođom Laurom Kuper (Cooper).

Bila je ovo prilika za razgovore o trenutnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga SAD i BiH, te razmjeni mišljenja i stavova u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovina i njene oružane snage.

Potreba razvoja dosadašnje saradnje

Istaknuta je potreba razvoja dosadašnje saradnje, kao i stvaranja mogućnosti koje će osigurati uspješnu realizaciju izvršenja zakonom definisanih zadataka OS BiH, kao i njenih propisanih misija.

Također, zvaničnici Ministarstva odbrane SAD iskazali su potpunu posvećenost i podršku projektu "Politika otvorenih vrata“ (Open door policy) i u skladu s tim nastavak podrške Bosni i Hercegovini na njenom daljnjem putu ka evroatlanskim integracijama.

Između ostalog, general Mašović je istakao potrebu unaprjeđenja ukupnih kapaciteta oružanih snaga kroz posvećenost i maksimalnu podršku u potpunoj implementaciji procesa modernizacije OS BiH i realizaciji obuke na savremenim sistemima. Posebno je istakao potrebu za stvaranjem uslova na unaprjeđenju sistema protivzračne odbrane i zračne mobilnosti, kao i nastavku projekta modernizacije OS BiH kroz nabavku vojnih helikoptera.

Pored toga, izuzetno značajnom je istakao potrebu za pružanjem pomoći u jačanju i nabavci novih protivoklopnih sistema, te značajnim unaprjeđenjem protivzračnih sistema zaštite neba Bosne i Hercegovine. Isto tako, iskazana je potreba za pomoć od strane naših prijatelja kada je u pitanju proces opremanja Oružanih snaga BiH savremenim sistemima koji će biti usmjereni u pravcu zažtite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i svih njenih građana.

Sagovornici su iskazali spremnost za unaprjeđenjem podrške i pomoći od strane SAD-a u procesu obezbjeđenja i jačanja ukupnih kapaciteta OS BiH, kao i potpune implementacije definisanih ciljeva i zadataka iz dokumenata „Pregled odbrane“ i „Plan razvoja i modernizacije OS BiH“.

Posjetio Vojnu akademiju "West Point"

U okviru posjete, general Mašović je posjetio Vojnu akademiju "West Point" gdje se susreo sa bh. kadetima koji se školuju na ovoj visokoj vojnoj ustanovi. Tom prilikom održan je i sastanak sa generalpukovnikom Derijlom A. Vilijamsom (Darryl A. Williams), komandantom Vojne akademije West Point. 

Zajednički je ocjenjeno kako treba nastaviti sa ovakvim i sličnim vidovima saradnje, sa naglaskom na oblast vojnog obrazovanja, školovanja i obuke mladih iz Bosne i Hercegovine.

Kako je planirano, general Mašović će se susresti i sa najvišim zvaničnicima Savezne države Merilend, sa guvernerom Lerijem Hoganom (Larry), kao i sa komandantom NG Merilend generalmajorom Timotijem Goveom (Timothy Gowen) i komandanticom 175. Krila Zrakoplovnih snaga NG Merilend brigadiricom Džori Robinson (Jori).

U sastavu delegacije OS BiH, pored generalpukovnika Senada Mašovića nalazi se i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Mirko Bošnjak, lični pomoćnik načelnika ZŠ OS BiH pukovnik Asmir Sarajlić i oficir za vezu sa Merilendom i ujedno pomoćnik vojnog atašea BiH u SAD-u pukovnik Admir Jusupović. U pratnji delegacije tokom ove aktivnosti je i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Majkl Tarkvinto (Michael Tarquinto), kao i predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH.

NA VRH

Podijeli članak na