PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović poslao poruku s obilježavanja godišnjice HVO-a: Hrvatski narod će birati svoje predstavnike

Naš je zadatak od tog neuspješnog dejtonskog projekta ugraditi sebe i napraviti ono što treba, rekao je Čović

Dragan Čović. Screenshot

E. Ć.

8.4.2022

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović obratio se na obilježavanju 30. godišnjice od osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Mostaru.

Čović je prilikom obraćanju rekao da je uvjeren "da je ovo današnje okupljanje i atmosfera koju imaju nešto što ovih dana šalje vrlo jasnu poruku".

- Siguran sam da sve ovo što ćemo danas doživjeti možemo prenijeti širom Bosne i Hercegovine, možda i među one koji drugačije vide naših 30 godina i način našeg života u BiH i naš doprinos da bi danas imali Bosnu i Hercegovinu. 



Zahvalio se Milanoviću na prisustvu

Upućujem riječi zahvale za svu onu mudrost koju ste imali prije trideset godina – zahvale za hrabrost, odlučnost i drskost, ali i sve plemenito što je HVO radila tokom rata, kao i za izboreni mir. Obilježili smo našu godišnjicu ovih dana u svakom dijelu naše Posavine i Bosne, centralne Bosne i širom Hercegovine - rekao je Čović.

On se zahvalio predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću koji je prisustvovao obilježavanju.

- Vidjeli ste kakva ovdje atmosfera vlada na pomen vašeg imena. Ovako se dočekujete danas među svim Hrvatima Bosne i Hercegovine - kazao je Čović obračajući se Milanoviću.

Obraćanje na obilježavanju 30. godišnjice bila je prilika da se lider HDZ-a osvrne na neuspješne pregovore oko izmjena Izbornog zakona. 

Zajedništvo mora biti sveti zavjet svakog Hrvata

Čović je rekao da ga je stid što je, kako je rekao, "strateški projekat hrvatskom narodu postao Izborni zakon Bosne i Hercegovine", ali da su se u potpunosti posvetili tome.

- U konačnici to nismo dobili, ali smo dali sve da dobijemo. Ali, obzirom da je i ovo izborna godina, s ovog mjesta šaljemo i poruku: Hrvatski narod će birati svoje predstavnike na svim razinama vlasti u BiH.

To želimo raditi sa prijateljima bošnjačkog i srpskog naroda. Ali prije toga moramo očuvati ovo društvo koje je u potpunosti neuređeno, u kojem imate i protektorat međunarodnih zvaničnika zadnjih 20 godina. 

S toga, naš je zadatak od tog neuspješnog dejtonskog projekta ugraditi sebe i napraviti ono što treba. Zajedništvo mora biti sveti zavjet svakoga Hrvata jer smo najmalobrojniji u Bosni i Hercegovini - rekao je Dragan Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.