PRAVOSUĐE

VSTV uskoro objavljuje konkurs za glavnog tužioca: Ko će na megdan Milanku Kajganiću

Kajganić je izabran za vršioca dužnosti glavnog tužioca nakon što je smijenjena Gordana Tadić

Diana Kajmaković i Milanko Kajganić. Avaz

Piše: M. Aščić

9.4.2022

U narednih desetak dana trebao bi biti objavljen konkurs za izbor i imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Donesena odluka

Ova pravosudna institucija donijela je početkom marta odluku da se krene s raspisivanjem konkursa, ali do danas, zvanično, on nije objavljen jer se čekala informacija o tome koje su sve pozicije u pravosuđu upražnjene.

Lagumdžija nam je pojasnio da će naredne sedmice, na sjednici VSTV-a BiH koja je zakazana za srijedu i četvrtak, sve biti jasno.

- Moja molba je bila da ne parčamo konkurse, zbog čega je Odjel za imenovanje odlučio da sačekamo, sve objedinimo i raspišemo onda za sve pozicije jedan konkurs. Tako da bi objava trebala ići nakon sjednice. Ne znam hoće li se sve stići uraditi do narednog petka, ali u sedmici iza bit će objavljen konkurs s velikim stepenom vjerovatnoće - rekao nam je Lagumdžija.

Iz VSTV-a su istakli da glavni tužilac i zamjenici glavnog tužioca Tužilaštva BiH moraju imati najmanje osam godina iskustva u radu kao sudije, tužioci, advokati ili drugo relevantno pravno iskustvo nakon položenog pravosudnog ispita.


Čekat će

Ovom institucijom će do okončanja konkursa rukovoditi Milanko Kajganić, koji je imenovan u oktobru prošle godine, nakon što je s pozicije glavnog državnog tužioca smijenjena Gordana Tadić.

On će, kako stvari stoje, aplicirati na konkurs. Kako nam je rekao, konačnu odluku donijet će kada konkurs bude objavljen. Osim Kajganića, na konkurs će se, najvjerovatnije, prijaviti i Diana Kajmaković, ali i još neki državni tužioci.

Ko se bio prijavio 2018.

Na konkurs za izbor glavnog državnog tužioca 2018. godine prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Diana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janjić i Seid Marušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.