DIVNA GESTA

Sarajevo poslalo Ukrajini 20 tona humanitarne pomoći

Uliana Bakh iz Instituta izjavila je da pomoć sadrži hranu i posebno hranu za bebe, kao i higijenske proizvode, ali da najveći dio čine lijekovi i medicinski materijal za čim je izražena najveća potreba

Vrijedna pomoć glavnog grada BiH. Fena

E. Ć. / Fena

11.4.2022

Dvadeset tona humanitarne pomoći poslano je danas iz Sarajeva za Ukrajinu, nakon mjesec dana prikupljanja u organizaciji Instituta za razvoj zajednice PROI.

Uliana Bakh iz Instituta izjavila je da pomoć sadrži hranu i posebno hranu za bebe, kao i higijenske proizvode, ali da najveći dio čine lijekovi i medicinski materijal za čim je izražena najveća potreba.

Dodala je da su u procesu prikupljanja pomoći najviše sarađivali s kompanijama iz cijele zemlje, a imali su i jako dobar odziv domova zdravlja i apoteka.

- I određeni broj bh. građana je u malim količinama doprinio prikupljanju ove pomoći - istakla je Bakh.

Podsjetila je da BiH još nije riješila pitanje izbjeglica iz Ukrajine koji u zemlju ulaze s turističkim vizama, što znači da mogu ostati samo 30 dana.

Bokh je zatražila od Vijeća ministara BiH da po uzoru na EU i zemlje regiona uvede privremeni status za ukrajinske izbjeglice, što bi im omogućilo ostanak do godinu dana, zdravstveno osiguranje i mogućnost zapošljavanja.

Pojasnila je da se većinom radi o ženama s djecom koje su smještene kod prijatelja ili rodbine i za koje nisu potrebna velika socijalna davanja, već samo žele ostvarenje osnovnih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.