PROPUSTILI SVAKU PRILIKU

Šmit nakon uvedenih sankcija: Dodik i Cvijanović moraju snositi posljedice svojih riječi i djela

O suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se pregovarati, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi, istakao je visoki predstavnik

H. J. I.

11.4.2022

Kristijan Šmit. Arhiva

Nakon što je Velika Britanija danas uvela sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici manjeg bh. entiteta RS Željki Cvijanović, oglasio se i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt). 

Sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u skladu su sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika, te su rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava od strane gospodina Dodika i gospođe Cvijanović. Visoki predstavnik zahvaljuje Ujedinjenom Kraljevstvu na opredijeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.


- Te sankcije se odnose na gospodina Dodika i gospođu Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod. Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj. Umjesto toga, izabrali su da ugroze Dejtonski mirovni sporazum i Ustav. Morat će snositi posljedice svojih riječi i djela, a britanske sankcije su nastavak posljedica koje su počele u januaru, američkim sankcijama. O suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se pregovarati, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi. Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH - rekao je visoki predstavnik, zaključuje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.