PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Sada su EU i visoki predstavnik na potezu dok ne bude prekasno

Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista, istakao je

Nermin Nikšić. Arhiva

H. J. I.

11.4.2022

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, oglasio se nakon što je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta RS.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Sankcije koje je Velika Britanija izrekla Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović bitan su korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana. Zahvalan sam prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli.


Putinovski kadrovi

Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Evropska unija, ali i da visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista.

Izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države.

Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija.



Brza, odlučna i opsežna reakcija

Reakcija na sinhronizovano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna. Reakcija mora doći odmah. Evropa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini.

Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU.

SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno - istakao je Nikšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.