UPRKOS PROTESTIMA

U Višegradu obilježen dan ruskih dobrovoljaca

Za razliku od prethodnih godina, ovaj put je izostalo prisustvo Rusa, preživjelih učesnika rata u BiH i članova porodica poginulih

Višegradsko groblje Megdan. Avaz

Piše: A. Bajramović

12.4.2022

Uprkos protestima udruženja žrtava rata, pa i krivičnoj prijavi iz prošle godine, u Višegradu je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. 

Rusi izostali

Na spomenik sa imenima 37 ruskih državljana poginulih tokom agresije na BiH, koji je prije 11 godina izgrađen na groblju Megdan u Višegradu, položeni su vijenci, a skupu su prisustvovali predstavnici Boračke organizacije RS, lokalnih vlasti, Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite RS, udruženja srpsko - ruskog prijateljstva, te jedan broj građana. Za razliku od prethodnih godina, ovaj put je izostalo prisustvo Rusa, preživjelih učesnika rata u BiH i članova porodica poginulih.

Dan ruskih dobrovoljaca dio je kalendara značajnih datuma Vlade RS, a obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine na Zaglavku kod Višegrada u borbama sa Armijom RBiH poginuli Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov. 

Osim spomenika na Megdanu, prije pet godina na brdu Grad iznad Višegrada izgrađen je i ruski krst. Po podacima Vlade RS, u ratu u BiH učestvovalo je oko 700 ruskih dobrovoljaca.


Murali uoči godišnjice

Inače, u Višegradu je jutros osvanulo više murala u znak podrške Rusiji i njenom napadu na Ukrajinu. Na muralima je ispisano slovo Z, simbol koji koriste ruske trupe u Ukrajini, prekriženi su simboli NATO-a i Evropske unije, a uz srpsku i rusku zastavu napisane su i poruke: "Nikad u NATO", "Srbi i Rusi braća zauvijek".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.