IZJAVA ZA AVAZ

Profesor Kazaz o odluci Šmita: BiH se stabilizira!

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva da se BiH zbog rata u Ukrajini stabilizira i da u ovom trenutku imamo mogućnost da konstituišemo novi oblik vlasti u BiH nadajući se da je konačno udareno u glavu velikosrpski nacionalizam s Dodikm na čelu

Kazaz: Odluka visokog predstavnika podrazumijeva da se BiH, zbog rata u Ukrajini, stabilizira. Avaz

Piše: A. Čengić

12.4.2022

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) upotrijebio je bonske ovlasti i obustavio Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS.

Razlog za upotrebu bonskih ovlasti je Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH. Kako je pojasnio, zakon je obustavio do odluke Ustavnog suda BiH. 


Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz za portal "Avaza" je kazao da odluka visokog predstavnika, da konačno upotrijebi bonske ovlasti, ukazuje da je utjecaj Ruske Federacije u BiH nakon rata u Ukrajini i utjecaj Milorada Dodika kao Putinovog igrača, također, u BiH minimalan.

- Odluka visokog predstavnika podrazumijeva da se BiH, zbog rata u Ukrajini, stabilizira i da u ovom trenutku imamo mogućnost da konstituišemo novi oblik vlasti u BiH nadajući se da je konačno udareno u glavu velikosrpskom nacionalizmu s Dodikm na čelu i da je kraj secesionističkim idejama, barem u ovom trenutku u republičko-srpskom nacionalističkom projektu - rekao je profesor Kazaz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.