ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Neka je proklet onaj od Srba koji ikada dođe u poziciju da o zakonu raspravlja na nivou BiH

Ako jednom stavite predmet koji se zove imovina na zakonodavnu nadležnost Parlamentarne skupštine koja nije nadležna, propisali ste smrtnu presudu RS, rekao je

Milorad Dodik. SCREENSHOT: N1

S. S. / N1

14.4.2022

Vladajuće stranke u RS-a uputile su jasan zahtjev "svim organima u RS da provode Zakon o nepokretnoj imovini kada stupi na snagu". Poruka je poslana nakon sastanka SNSD-a sa koalicionim partnerima. Dodik je čak i kleo "Srbe ako ikada budu raspravljali o ovom zakonu u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Kako je rekao Petar Đokić, lider SP-a, u narednom periodu će pozvati sve političke stranke u RS kako bi definisali izjavu "kojom bi osudili miješanja u unutrašnja pitanja BiH bilo koje zemlje i ambasade".

Miješanje drugih zemalja

Izrazili su žaljenje što partije opozicije u NSRS nisu podržale zaštitu vitalnog nacionalnog interesa po zahtjevu Milorada Dodika.

- Propuštena je prilika da pokažemo jedinstvo prema instituciji člana Predsjedništva BiH. U narednom vremenu očekujemo da će opozicioni partneri shvatiti važnost uloge institucije člana Predsjedništva BiH i da se više neće dešavati takva pojava. Ne samo zato što je u pitanju Dodik, a i zato što jeste Dodik - rekao je Đokić.

Dodik je rekao kako se smatraju obaveznim da štite interese RS i da je zato stavio veto, ali da je NSRS drugačije odlučila. Konstatuje da je stanje u RS, bez obzira na sve, dobro. Govorio je o povećanju penzija i plata, kazavši da će to biti zasnovano na realnim mogućnostima.

- Enormno je miješanje drugih zemalja u unutrašnje stvari prije svega SAD, Velike Britanije i Njemačke u konkretna pitanja koja se tiču suvereniteta. To je dokaz da je BiH zemlja protektorata i stranci su pretjerali u mnogo čemu - rekao je Dodik.

"Bacanje kletve"

Za PIC je rekao da je nepostojeće samoorganizovano tijelo, ali i to da ako ga Rusi budu pitali da li da ostanu u njemu, reći će im da treba kako bi se čuo glas protiv.

Potom je "bacio kletvu".

- Republički organi i organizacije imaju jasne odgovornosti u tom pogledu. Oni moraju znati da mi ne damo imovinu. Nek’ je proklet onaj od Srba koji ikada dođe u poziciju da o zakonu na nivou BiH raspravlja. Ako jednom stavite predmet koji se zove imovina na zakonodavnu nadležnost Parlamentarne skupštine koja nije nadležna, propisali ste smrtnu presudu RS - poručio je Dodik u kletvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.