DANI PONOSA

Sjećanje na heroine iz Goduša u brdima Majevice: Tek stasali djevojčurci, pravile su hranu za borce Armije na liniji

Na osnovu fotografije Ahmeta Bajrića Blicka ona je dočarala atmosferu u jednoj od brojnih vojničkih kuhinja u kojima se pripremala hrana za borce na prvim linijama odbrane

Hrabre žene Goduša na Majevici. Ahmet Bajrić Blicko

Al.B.

16.4.2022

Povodom Dana Armije RBiH, poznata novinarka Almasa Hadžić sjetila se uloge bosanske žene u danima kada su, otporom agresiji, ispisivane stranice ponosa i prkosa novije historije naše zemlje. Na osnovu fotografije Ahmeta Bajrića Blicka ona je dočarala atmosferu u jednoj od brojnih vojničkih kuhinja u kojima se pripremala hrana za borce na prvim linijama odbrane.

- Vojna kuhinja u selu Goduš, smještenom u brdima Majevice, na koje su granate sipale i danju i noću. Tek stasali djevojčurci, pravili su hranu za borce na liniji. Vatra u šporetima se nije gasila. One su sjekle drva, ručno mjesile hljeb, vodu donosile u kantama ... A kuhinja im besprijekorno čista ... Nikad neću zaboraviti vrijeme kad je miris hljeba iz ove kuhinje opijao našu gladnu dušu. Sretan vam Dan Armije hrabre i vrijedne žene Goduša. Hvala Blicku što je svojim objektivom zabilježio istoriju – napisala je Hadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.