DUBOKO ZABRINUTI

OSCE za "Avaz": Prijetnje smrću Kristijanu Šmitu su neprihvatljive i zahtijevaju detaljnu istragu

Izabrani i imenovani dužnosnici imaju posebnu obavezu da odbace retoriku koja izaziva podjele i da budu primjer odgovornog ponašanja, da smire tenzije i promoviraju konstruktivan dijalog, istakli su

Piše: H. J. I.

21.4.2022

Misija OSCE-a u BiH je duboko zabrinuta zbog jučerašnjeg incidenta u Banjoj Luci. Avaz

Jučer je u Banjoj Luci na Trgu Krajine održan skup pod nazivom "Sloboda". Navodi organizator je bila Boračka organizacija RS. 

Kako su naveli iz MUP-a RS-a, bilo je prisutno od 16 do 18 hiljada ljudi, a na ulicama su se mogle vidjeti jake policijske snage i takozvani "Despoti". 

Skupu je prisustvovao i član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. On je na Trgu Krajine dočekan skandaloznom pjesmom u kojoj se poziva na ubistvo visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 


- Iz Milića krenula je svita da obori Kristijana Šmita. E moj Šmite ne kači se s nama, ubit će te lole - pjevali su građani uz pratnju harmonike prilikom Dodikovog dolaska. Dotičnog harmonikaša, lider SNSD-a je "zakitio" novčanicom od 100KM. 

Nakon skupa, Dodik je dao izjavu za medije u kojoj je istakao da je ponosan na ljude koji su organizirali skup.

- Mislim da je ovo veličanstveno. Zaista sam ponosan na ljude koji su organizovali, bez ijedne riječi mržnje, bez ijedne provokacije. Želim svima sretan povratak kući, mnogi su došli iz raznih krajeva, ponosan sam na istinske patriote - izjavio je jučer Dodik. 


Ovaj skandalozni jučerašnji događaj osudile su Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH. 

Iz Misije OSCE-a su za portal "Avaza" istakli da su duboko zabrinuti zbog jučerašnjeg incidenta. 

- Misija OSCE-a u BiH je duboko zabrinuta zbog incidenta zabilježenog tokom skupa u Banjoj Luci. Misija napominje da sve veća upotreba zapaljive retorike koja izaziva podjele doprinosi širenju takvih incidenata. Prijetnje smrću su neprihvatljive i zahtijevaju detaljnu istragu, bez obzira na oblik u kojem su date. 

Misija upozorava na sve radnje koje mogu potaknuti ili odobriti nasilje i dovesti do djela koja bi mogla ugroziti pojedince ili destabilizirati mir i sigurnost u BiH.

Izabrani i imenovani dužnosnici imaju posebnu obavezu da odbace retoriku koja izaziva podjele i da budu primjer odgovornog ponašanja, da smire tenzije i promoviraju konstruktivan dijalog - zaključili su iz OSCE-a. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.