KANTONALNI SUD U MOSTARU

Mustafa Hakalović iz Konjica osuđen na šest godina zatvora

Hakalović je prema optužnici, iz neposredne blizine iz automatske puške nepoznate marke i broja ispucao više metaka rafalnom paljbom u prednji gornji dio tijela oštećenog

Kantonalni sud u Mostaru. Arhiva

H. J. I.

22.4.2022

Mustafu Hakalovića iz Konjica je Kantonalni sud u Mostaru osudio na šest godina zatvora zbog ubistva vojnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) po optužnici Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru.


Međunarodno humanitarno pravo

Kantonalni sud u Mostaru je donio nepravomoćnu osuđujuću presudu kojom je proglasio krivim optuženog Mustafu Hakalovića (1965.), iz Konjica, zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Krivičnog zakona SFRJ i osudio ga na kaznu zatvora od šest godina.

Protiv Mustafe Hakalovića je optužnicu podiglo Kantonalno tužilaštvo u Mostaru stavljajući mu na teret da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane na teritoriji općine Konjic, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao pripadnik Armije RBiH, u drugoj polovini marta 1993. godine u mjestu Gostovići, općina Konjic, počinio ubistvo ratnog zarobljenika I. A., pripadnika vojske HVO.


Ratni zločin protiv zarobljenika

Hakalović je prema optužnici, iz neposredne blizine iz automatske puške nepoznate marke i broja ispucao više metaka rafalnom paljbom u prednji gornji dio tijela oštećenog, posljedicom čega je nastupila smrt oštećenog I. A., čime je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

- Tužilaštvo je protiv Presude Kantonalnog suda u Mostaru uložilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji - navode iz Ureda glavnog tužioca HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.