EKREM IMAMOLU

Gradonačelnik Istanbula: Dio sam opozicije, želimo reforme u Turskoj

Turska, koja je među najvećim zatvorenicima za novinare u svijetu, rangirana je na 153. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija Reporters Without Borders 2021 objavljenom u aprilu, ukazao je

Ekrem Imamolu. N1

S. S.

25.4.2022

Nastavak saradnje koju Grad Sarajevo njeguje sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske još jednom je potvrđena službenom posjetom gradonačelnice Benjamine Karić Istanbulu u julu 2021. godine. Ovu posjetu uzvratio je i istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamolu (İmamoğlu).

Za N1 govorio je gradonačelnik Istanbula.

- Jako volim Sarajevo. Veze Sarajeva i Istanbula su historijske. Htio sam da posjetim gospođu Benjaminu Karić. Ima li smo sastanak, a kasnije i iftar. Ovo je sve u sklopu projekta Mreža 40 gradova - kaže Imamoglu o razlozima posjete.

Ističe da su veze dva grada historijske i datiraju iz osmanlijskog vremena.

- Imali smo tada veze koje su i nastavljene. Za vrijeme Osmanlija. Sve zemlje Balkana imaju neke svoje pretke u Istanbulu koji su tamo nekada otišli da žive. Ja Balkan u Istanbulu živim svaki dan - kaže gradonačelnik Istanbula.

Politička situacija u Bosni i Hercegovini i sve prisutnije teme mogućeg rata, jedno je od pitanja upućenih gradonačelniku.

- Nisam upoznat sa problemima između država. Zagreb i Beograd su nam gradovi prijatelji. Njihovi gradonačelnici su nam dolazili i imali smo odličan odnos. Ako neki problemi postoje, Istanbul je tu da pomogne. Mreža gradova tome i služi - kazao je Imamolu.

Problem sa izbjeglicama

Izabran je u martu 2019. godine na funkciju gradonačelnika Istanbula. Pet godina vodio je veliku kompaniju, i pet godina bio političar prije ove funkcije danas.

- To je velika prednost što sam iz poslovnog sektora. Vodio sam firmu, imao mnogo zaposlenih. Dolazim iz sektora građevine. I pored toga, ja sam pet godina bio načelnik jedne općine istanbulske - pojasnio je.

On je tada na izborima pobijedio stranku aktuelnog predsjednika Turske Erdogana. Danas Istanbul ima problem sa izbjeglicama, a poprimilo je i antimigrantsku atmosferu.

- Tačno je da kada sam postao gradonačelnik i to bila tema kojom sam se bavio. To je veliki problem. Mi smo pokušavali pomoći tim porodicama, ženama i djeci. Ipak, EU ne razgovara sa gradovima već sa Valdom. Mi tu nemamo nikakve ovlasti da se oko toga bavimo. Mislimo da se ta kriza nije dobro vodila. Sada imamo i rat u Ukrajini i imamo novu krizu. Bio sam nedavno u Varšavi i vidio sam da imaju istu krizu i 3 miliona izbjeglica - govori Imamolu.

Na pitanje da li će se kandidovati za predsjednika zemlje, odgovorio je:

- Ima puno više problema u Istanbulu nego da se bavimo predsjedničkim izborima 2023. Skupila se jaka opozicija u Turskoj. Šest opozicionih stranaka koje žele da riješe mnoga pitanja i pitanje vanjske politike. Lideri tih stranaka će odlučiti ko će biti kandidat za predsjednika - rekao je.

Turska, koja je među najvećim zatvorenicima za novinare u svijetu, rangirana je na 153. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija Reporters Without Borders 2021 objavljenom u aprilu.

- Mi se borimo uvijek za slobodu govora i borimo se sve vrijeme za domokratiju. Ipak i mi imamo probleme. Nisu samo novinaru u zatvoru, već poslovni ljudi i neki političari. Želimo pokrenuti reformu sudskog sistema i povratek demokratije. To žele uraditi ove opozicone partije - kaže on.

Turska je jaka članica NATO-a 1952., no ne i EU. Da li misliste da bi Turska trebala biti članica EU?

- Turski narod želi da bude u Evropi i mi smo sastavni dio Evrope. Koliko ona treba nama i mi trebamo njoj. Želimo u Evropu i za to treba da se stvore uslovi i mi smo politička partija koja će raditi na tome - rekao je kraj razgovora Imamoglu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.