"TO JE ZNAK NADE"

Njemački mediji: Zašto tuguje Milorad Dodik?

List "taz" naglašava kako je nakon slovenskih izbora jasno da su zaustavljene Janšine vanjsko-političke ambicije da, zajedno s Mađarskom i drugim desno-populističkim liderima destabiliziraju liberalne demokracije unutar Evrope

Milorad Dodik. Agencije

Deutsche Welle

26.4.2022

Šta rezultat parlamentarnih izbora u Sloveniji znači za tu zemlju? A šta za ostatak Evrope? Mediji na njemačkom jeziku i danas u svojim izdanjima opširno analiziraju "politički preokret u alpskoj republici".

- Lijevo-zelena nada - to je naslov danas objavljenog članka u njemačkom listu Die Tageszeitung, "taz", u kojem se analizira ishod izbora u Sloveniji. Dopisnik lijevo-liberalnog berlinskog dnevnika napominje kako je "nakon Makronove pobjede u Francuskoj i smjene vlasti u Sloveniji vjerojatno mnogim ljudima u Europi koji odgovorno razmišljaju palo kamenje sa srca", piše Deutsche Welle.

List "taz" naglašava kako je nakon slovenskih izbora jasno da su zaustavljene Janšine vanjsko-političke ambicije da, zajedno s Mađarskom i drugim desno-populističkim liderima destabiliziraju liberalne demokracije unutar Evrope. 

- Činjenica da sad tuguju nacionalistički ekstremisti poput bosanskog Srbina i Putinovog prijatelja, Milorada Dodika, to je itekako signal nade - zaključuje dopisnik njemačkog lista s Balkana.

Fotografija Roberta Goloba (a ne Makronova) objavljena je na naslovnici berlinskog dnevnika – uz naslov: "Sjajna izborna pobjeda protiv desničara".






"Čovjek koji je htio biti kao Orban"

Magazin „Der Spiegel" na svojim online-stranicama piše o "odlasku čovjeka koji je htio biti kao Orban" i konstatira kako su Slovenci, uz rekordnu stopu izlaznosti, "pomeli" premijera Janšu s te dužnosti. Javni TV-servis ARD konstatira kako su se Slovenci odlučili za smjenu vlasti i da su izabrali "slobodu". Pobjednik izbora je liberalno-zeleni Pokret sloboda, a "sporni populist Janša je doživio teški poraz", dodaje ARD.

Njemački javni servis piše kako je Robert Golob, šef Pokreta, u svom nastupu nakon objave rezultata, često izgovorio riječ sloboda: "pogotovo zato što je ona (sloboda, nap. red.) u posljednje dvije godine vladavine Janeza Janše često bila ograničavana. Janša je vršio pritisak i utjecao na pravosuđe, policiju, medije".

Berlinski "Tagesspiegel" u svojoj analizi ishod izbora u Sloveniji naziva "političkim preokretom". 55-godišnji Golob obećao je Slovencima "zelenu gospodarsku transformaciju", modernizaciju države blagostanja i otvoreno društvo koje se temelji na načelima pravne države, piše ovaj dnevni list. 

Ali ko je uopće Robert Golob, pita se "Der Tagesspiegel"? On je "menadžer i inženjer, hippie i yuppie, novajlija i rutiner", piše berlinski list, koji dodaje da Golob nije „nova snaga", kako ga se često naziva u inozemstvu, već "etablirana veličina u alpskoj republici", pogotovo u gospodarskim krugovima u Sloveniji.

To je već treći poraz populista u roku od šest mjeseci, napominje Euronews – prije Janše su izborne poraze pretrpjeli Bojko Borisov u Bugarskoj i Andrej Babiš u Češkoj, piše Deutsche Welle.




"Populisti izgubili još jednu zemlju"

TV-postaja Euronews na svom njemačkom izdanju napominje kako je ishod izbora u Sloveniji možda i podjednako važan kao i rezultat francuskih predsjedničkih izbora. 

- Nakon Francuske, evropski populisti su u nedjelju izgubili još jednu zemlju - piše Euronews. I dodaje kako "ovaj poraz (Janeza Janše, nap. red.) pogađa i Viktora Orbana, koji više ne može računati na slovensku potporu svojoj neliberalnoj politici."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.