PODRŠKA BIH

Komesar Evropske unije za upravljanje krizama sutra u posjeti BiH

Također, Lenarčič će prisustvovati terenskoj vježbi “ResponSEE” za efikasniji odgovor na zemljotrese

Janez Lenarčič. TWITTER

A. O.

27.4.2022

Komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetit će Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 28. aprila.

Komesar Lenarčič će se tokom posjete sastati s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milanom Novitovićem, šefom Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Bogdanom Bratićem i drugim dužnosnicima BiH.

Također, Lenarčič će prisustvovati terenskoj vježbi “ResponSEE” za efikasniji odgovor na zemljotrese, koju provode službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije, najavljeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće na zapadnom Balkanu kroz povećanu interoperabilnost i regionalnu saradnju, cilj ove vježbe je prikazati nivo spremnosti službi zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija podržava BiH u području zaštite i spašavanja kroz ekspertizu i nabavku opreme potrebne za primjenu standarda EU kako bi BiH dobila punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.