JAČANJE SARADNJE

Komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič u posjeti BiH

Pristupanje Mehanizmu EU, izuzetno je važan korak i pokazatelj da su u Bosni i Hercegovini moguće promjene koje će ovu zemlju približiti strukturama EU, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH

Lenarčič će se sastati s članovima Predsjedništva BiH. Agencije

Z. K.

5.9.2022

Komesar Evropske unije (EU) za upravljanje krizama Janez Lenarčič boravit će u posjeti Bosni i Hercegovini danas i sutra, kada će se sastati a članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a nakon potpisivanja ugovora sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem zvanično će Bosni i Hercegovini poželjeti dobrodošlicu u Mehanizam EU za civilnu zaštitu.

- Pristupanje Mehanizmu EU, izuzetno je važan korak i pokazatelj da su, ukoliko postoji volja, u Bosni i Hercegovini moguće promjene koje će ovu zemlju približiti strukturama EU - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu jeste jačanje saradnje između članica EU i država koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe.

- Pored država-članica EU, države koje učestvuju u ovom mehanizmu su Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Turska, a od januara 2023. godine i Bosna i Hercegovina - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.