TUGA

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH izrazila saučešće povodom smrti prof. dr. Amira Pašića

Odlazak profesora Pašića je veliki gubitak za njegovu porodicu, prijatelje, kolege, saradnike, ali i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo

Prof. Pašić: Svjetski priznati arhitekta. AVAZ

A. O.

28.4.2022

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH izražava duboko žaljenje povodom smrti prof. dr. Amira Pašića, nekadašnjeg člana Komisije i cijenjenog stručnjaka iz oblasti arhitekture i očuvanja graditeljskog naslijeđa.

Profesor Pašić je dobio šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu 1986. godine, za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru. 


Imao je zapaženu ulogu u aktivnostima na obnovi Starog grada sa Starim mostom u Mostaru i bio je koordinator aktivnosti na izradi nominacije Starog mosta i Starog grada Mostara za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Kao arhitekt / planer bio je projekt menadžer na izradi četiri velika master plana u oblasti očuvanja graditeljskog naslijeđa i velikog broja arhitektonskih projekata, uglavnom u oblasti restauracije. Predavao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, kao i na više od 30 univerziteta širom svijeta.







Veliki gubitak

Bio je član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016. godine, te mnogih drugih respektabilnih međunarodnih organizacija koje se bave očuvanjem graditeljskog naslijeđa.

Odlazak profesora Pašića je veliki gubitak za njegovu porodicu, prijatelje, kolege, saradnike, ali i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo koje je izgubilo čovjeka koji je dao nemjerljiv doprinos na restauraciji i očuvanju brojnih kulturno-historijskih spomenika - identiteta naše zemlje.


Član Komisije

Prof. dr. Amir Pašić, rođen je u Mostaru. Bio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 2016. do 2021. godine.

Izražavamo najdublje saučešće i iskreno suosjećamo sa porodicom cijenjenog prof. dr. Amira Pašića. Slava mu i hvala - poručili su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.