ALARMANTNO

Istražitelj FUP-a o pojavi koja uzima maha: Prijetnje putem društvenih mreža doprinose općoj nesigurnosti

Prijetnje jesu opasne, jer nikada ne znate njihovu pozadinu, niste sigurni šta neko zaista planira uraditi, kazao je Petrović

Petrović: Brzo lociramo počinioca. Avaz

Alen Bajramovic

27.11.2023

„Amir Pašić prijetio sudiji Općinskog suda“, „Mirza Hatić prijetio uposleniku KCUS-a“, „Samozvani teolog Edin Tule prijetio svojoj supruzi i pojedinim političarima“... ovo je samo dio vijesti o prijetnjama putem društvenih mreža, gdje se već dugo širi govor mržnje, uvreda, omalovažavanja u komentarima i raspravama na domaće političke i druge teme.

Potrebne izmjene

Verbalno nasilje i prijetnje prenose se i u direktnu komunikaciju, pa je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić osjetila strah za porodicu, te je zbog neprimjerenih poruka FUP-u prijavila izvršnog direktora „Aluminija“ Amira Grossa Kabirija. Nakon prijave Karić je dodijeljena i policijska zaštita.

Cjelokupan ambijent, pa i činjenica da se ni gradonačelnica glavnog grada BiH ne osjeća sigurnom i da je mora štititi policija, pojačavaju osjećaj opće nesigurnosti u društvu.

Tule: Prijetio supruzi. Youtube

- Prijetnje jesu opasne, jer nikada ne znate njihovu pozadinu, niste sigurni šta neko zaista planira uraditi i je li u sve uključena i treća strana, u smislu hibridnog ratovanja i slično. U svim slučajevima moraju postojati obilježja krivičnog djela da bi se postupalo po njima, da bi se identifikovali korisnici tih profila, da bi se provela čitava istraga i da bi na kraju došlo do suđenja - kaže za „Avaz“ istražitelj FUP-a Saša Petrović.

Koči nas, kaže Petrović, zakonodavstvo u određenim segmentima i potrebne su izmjene u dijelu gdje je potrebno definirati krivično djelo uznemiravanje putem interneta.

Pašić: Bio priveden. Avaz

- Tada će biti puno lakše, iako i sada imamo krivičnih djela koja se mogu vezati za ovu vrstu ponašanja, ali je potrebno jasno opisati način izvršenja krivičnog djela da bi se moglo reagovati. Imamo problem što internet još nije definisan kao javni prostor, pa ni ja ne mogu napisati prijavu po osnovu narušavanja javnog reda i mira - pojašnjava Petrović.

Nedostatak kadra

Generalno, policijske agencije u BiH suočavaju se s nedostatkom kadra i opreme za istrage krivičnih djela u vezi s internetom, ali u FUP-u i u sadašnjim uvjetima mogu veoma brzo locirati počinioca, ako to zatraži nadležni tužilac. To se desilo i u slučaju Edina Tule.

- Nismo svemogući, ali nakon dobivanja takvog zahtjeva za asistenciju, osobu koja je prijetila da će suprugu baciti pod voz otkrili smo nakon 15 minuta. U tom slučaju mi smo samo asistirali - kaže Petrović.

Neophodno brzo reagirati

I u istragama ove vrste policijske agencije prate naredbe nadležnog tužilaštva i suda. Petrović potvrđuje da se u ovakvim slučajevima mora brzo reagirati te ukazuje na potrebu izmjena i dopuna pojedinih odredbi zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.